De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een depressie, niet te verwarren met een depressieve gemoedsstemming, wordt gekenmerkt door een vicieuze cirkel waarbij droefheid, inactiviteit en negatieve gedachten elkaar versterken. Volgens Mylène Bussières, psychologe, bestaan er echter meerdere hefbomen waarmee je dat proces kunt tegengaan. Ze beschrijft drie wetenschappelijk onderbouwde strategieën om depressie te bestrijden: activering van het gedrag, metacognitie en problemen oplossen.
Activering van het gedrag stoelt op een progressieve hervatting van leuke activiteiten, aandacht voor de persoonlijke zorg en de taken van het dagelijkse leven en tot slot sociale activiteiten. Dat alles verbetert de gemoedsstemming. Studies hebben aangetoond dat gedragsactivering heilzame effecten heeft op de depressieve symptomatologie.
Metacognitie: analyse van de aard en de inhoud van de eigen gedachten, die vaak gekleurd zijn. Nadenken over die gedachten en erkennen dat ze depressief zijn is een belangrijke stap voorwaarts. Door die gedachten anders te formuleren, verminder je de impact ervan. Op die manier doorbreek je de cyclus van depressief piekeren.
Probleemoplossing: teneinde de problemen het hoofd te bieden in plaats van ze te vermijden. Je kunt die problemen op twee manieren oplossen: een evenwicht beslissing nemen (waarbij je kijkt naar de voor- en nadelen van meerdere oplossingen) en niet-gewelddadige communicatie (spreken in de ik-vorm, de emotie beschrijven en de onderliggende nood benoemen).
Die strategieën, die gebaseerd zijn op klinisch-psychologisch onderzoek, onderstrepen het belang van een actieve en gestructureerde aanpak bij de behandeling van depressie.
Hier klikken om er meer over te vernemen.