De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
"Het is zo dat we op over heel België op zich genoeg huisartsen hebben, ook in vergelijking met andere landen", zegt Ann Van den Bruel, huisarts en professor Huisartsgeneeskunde (KU Leuven).
"Het is zo dat we op over heel België op zich genoeg huisartsen hebben, ook in vergelijking met andere landen", zegt Ann Van den Bruel, huisarts en professor Huisartsgeneeskunde (KU Leuven) in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar door de versnippering van het aanbod, zijn er voelbare tekorten op sommige plekken en loopt het ergens anders dan weer wel vlot."
"Er is de laatste decennia ook veel veranderd", legt Van den Bruel uit. "De zorgvraag vanuit de bevolking is ook anders. Op 15 jaar tijd is het aantal consultaties met 20 procent gestegen. Dat komt onder andere door de vergrijzing. Dat zijn allemaal mensen die een plekje moeten krijgen. En dat is dus veel meer werk voor huisartsen."
Het aantal huisartsen in opleiding is nu gelukkig wel gestegen met 17 procent. In 2013 ging het nog over 6 procent. Toch is dat niet genoeg om in 2030 het gat op te vullen van de huisartsen die op pensioen gaan. Een derde van de huisartsen is nu ouder dan 65.
"Je kent het wel, het archetype van de oudere mannelijke huisarts die tot 80 uur per week werkten. De instromende huisartsen willen niet zoveel uren werken, en werken zo'n 50 uur per week. En dat is goed. Het is belangrijk dat huisartsen niet overwerkt zijn en dat ze met energie in hun job staan. Maar dat betekent ook dat, ondanks het stijgende aantal huisartsen, de uren niet opgevuld raken.”
Meer lezen
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/03/16/huisartsentekort/
Academische 100% juist, op het terrein totaal niet relevant deze boodschap : het tekort aan huisartsen is al vele jaren wijdverspreid in het Vlaamse land en op heden dramatisch op werkveld. De patiënstops zijn nooit meer geweest dan voorheen, vele gemeenten zijn al vele jaren huisartsenarm en sommige regio's dramatisch, vb. noorden van het Meetjesland. Het feit dat het aantal huisartsen bij ons t.o.v. andere landen steeds terugkomt als argument is een manke vergelijking : ons gezondheidszorgsysteem is ook anders. Enz enz..... o.a. de planningscommissie zou best eens aan introspectie doen : ze hebben de nood aan aantal (huis)artsen dramatisch verkeerd ingeschat. De wachttijden die we ondervinden als huisarts om een afspraak te maken zijn bij vele specialisten - oftalmo/dermato/neuro/cardio...- maanden.
Ondertussen werd jarenlang onze Vlaamse zonen/dochters door te strikt quotum dat enkel in Vlaanderen gevolgd werd, hun droom ontzegd om arts te worden. In Wallonië kon men jarenlang - 20 jaar lang ongegeneerd en niet teruggefloten - ongebreideld zich niet houden aan de afspraken en de vele overshoot aan Waalse artsen die op de markt zo zijn gekomen dienen wel allemaal met federaal overheidsgeld gefinancierd te worden, cfr. overshoot aan riziv-nummers waarvan de prestaties dienen vergoed federaal. Wel mogen buitenlandse arten met obscuur diploma en het nederlands niet machtig zomaar starten in onze klinieken "om de broodnodige tekorten" te vullen.
We blijven optimistisch en positief, maar de feitelijke toestand is er op heden en is een gevolg van niet vooruitziende politieke beslissingen die al 10 of meer jaar geleden dienden genomen te worden, gezien toen al de huidige situatie werd voorspeld.