De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie gepubliceerd in The Lancet Healthy Longevity is een overwegend plantaardige voeding op lange termijn goed voor de gezondheid. De studie is uitgevoerd bij meer dan 400 000 mensen van 37 tot 70 jaar in zes Europese landen die gedurende circa 11 jaar werden gevolgd.
De vorsers melden dat het risico op ontwikkeling van ziektes en met name kanker, hart- en vaataandoeningen en type 2-diabetes lager was bij de mensen die een voeding hadden met veel groenten, fruit, volkorenproducten, peulgewassen en andere voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, en dat ook het risico op ontwikkeling van meerdere van die ziektes tegelijkertijd dan lager was. Bij de mensen die zich goed hadden gehouden aan een plantaardige voeding, was het risico op chronische multimorbiditeit 32% lager.
Elke stijging van de score van adhesie aan een plantaardige voeding met 10 punten, correleerde met een 11-18% lager risico op multimorbiditeit. Het beschermende effect was vooral uitgesproken in de leeftijdsgroep jonger dan 60 jaar (daling met 29%), maar was ook nog significant na de leeftijd van 60 jaar (daling met 14%).
Volgens Reynalda Córdova (Universiteit van Wenen), de hoofdonderzoekster, volstaat overschakeling op een meer plantaardige voeding al om een meetbaar effect te verkrijgen. De auteurs onderstrepen dat zo’n voeding het lichaamsgewicht verlaagt, de insulinegevoeligheid verhoogt en de systemische ontsteking vermindert, allemaal factoren die meespelen bij de preventie van diabetes, hart- en vaataandoeningen en kanker. Plantaardig voedsel bevat ook veel vezels, wat de functie van het immuunsysteem verbetert en de darmontsteking vermindert.
Hier klikken om er meer over te vernemen.