De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Hoewel sommige experts ervan dromen om alle artsen voor een vast loon te laten werken, is daar in België weinig animo voor, zo zegt Knack in een dossier over de financiering van de Belgische gezondheidszorg.
Over de invoering van een gemengd systeem lijkt ondertussen wel een consensus te groeien. “Ik geloof in het zogenaamde cappuccinomodel, waarbij de bezoldiging van zorgverleners uit verschillende lagen bestaat”, zegt Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel. “De eerste, brede laag moet uit een vast loon bestaan, zodat zorgverleners niet meer in de verleiding komen om te veel onderzoeken of ingrepen te doen. Dat honorarium kan dan worden aangevuld met een variabel gedeelte dat bijvoorbeeld de service, toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg beloont. Daarbovenop zou je nog een extra vergoeding kunnen geven aan artsen die vaak beschikbaar moeten zijn. Een nefroloog, bijvoorbeeld, hoeft haast nooit om drie uur 's nachts naar het ziekenhuis te komen omdat er iets misgaat met een patiënt, maar een neurochirurg of een cardioloog wel.”
Zo'n gemengd systeem zou ook de kloof tussen de inkomsten van verschillende specialisten verkleinen. Vandaag verdienen specialisten die vooral technische prestaties leveren, zoals nefrologen en radiologen, tot drie keer meer dan geriaters, kinderpsychiaters of neurologen. “Als alle zorgverleners een vaste bezoldiging krijgen met daarbovenop nog variabele vergoedingen, zal die kloof vanzelf kleiner worden', aldus prof. Noppen in Knack.