De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Al lang wordt beweerd dat eieren de cholesterolconcentratie doen stijgen. Veel patiënten die aandacht hebben voor hun cardiovasculaire gezondheid, eten daarom geen eieren. Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Zuid-Australië reikt echter nieuwe gegevens aan.
De vorsers hebben de respectieve effecten van de cholesterol en de verzadigde vetten in de voeding op de LDL-cholesterolconcentratie geanalyseerd. Ze hebben daarbij vastgesteld dat het eten van twee eieren per dag in het kader van het cholesterolrijk dieet met weinig verzadigde vetten de LDL-cholesterolconcentratie en het cardiovasculaire risico kan verlagen.
Volgens die studie verhoogt een voeding met eieren, maar weinig verzadigde vetten de cholesterolconcentratie niet. “Het zijn de verzadigde vetzuren en niet de cholesterol van de eieren, die de LDL-concentratie doen stijgen. Vaak wordt een beschuldigende vinger uitgestoken naar eieren, maar die studie houdt dus een pleidooi voor eieren”, stelt prof. Buckley.
De auteurs raden dan ook aan bijzondere aandacht te besteden niet zozeer aan de eieren zelf, maar aan wat erbij wordt gegeten: “Gepocheerde eieren zijn geen probleem, maar veeleer de schijf hesp of vettige worst, die erbij wordt gegeten”, vat prof. Buckley samen.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.