40 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“EPD is een van de grootste oorzaken van burn-out bij artsen”

In 2020 was 1 op de 5 Amerikaanse artsen van plan om het beroep binnen de komende 2 jaar te verlaten, zo bleek uit het Coping With COVID-onderzoek.

Een jaar later gaf een follow-up een nog grimmiger beeld te zien, met meer dan 40% van de artsen die uit het vak wilden stappen, zo staat te lezen in de JAMA.

In april van dit jaar zei 72% van de 769 artsen in het hele land die reageerden op de Quick covid-19 Eerstelijnszorg-enquête dat ze collega’s kennen die de afgelopen twee jaar gestopt zijn met werken. De nieuwe gegevens van het Larry A. Green Center tonen ook aan dat ongeveer een derde van de respondenten persoonlijk medische praktijken kent die in die periode zijn gesloten.

In het in Virginia gevestigde Green Center, dat zich richt op het beschermen en bevorderen van eerstelijnszorg, lanceerden mededirecteur Rebecca Etz, PhD, en haar collega's in maart 2020 de eerste iteratie van de Quick covid-19-enquête om de effecten van de pandemie op het personeelsbestand te volgen. Etz dat ze bang waren dat covid-19 een “stille tsunami” van vertrekkende eerstelijnszorgartsen zou veroorzaken.

“We hadden deze geweldige, stille, heldhaftige mensen en we hebben nooit de last erkend die ze voor het gezondheidszorgsysteem met zich meedroegen”, zegt Etz, die wijst op het gebrek aan noodfinanciering voor eerstelijnszorg en de nog steeds voortdurende vraag die het gevolg was van het uitstellen van routinebezoeken tijdens de pandemie. De erkenning die volgens haar te laat komt, heeft betrekking op het opheffen van administratieve lasten en het doorvoeren van cruciale beleidsveranderingen om de eerstelijnszorg te ondersteunen.

Er waren enkele duidelijke lichtpuntjes in de laatste gegevens van het Green Center, die werden gedeeld met JAMA Medical News. Dertig procent van de respondenten zegt dat de mentale uitputting van hun collega's lijkt te zijn toegenomen sinds de pandemie. En het percentage artsen dat van plan is de eerstelijnszorg de komende twee jaar te verlaten is sinds vorig jaar licht gedaald, van 17% naar 15%. Etz merkt echter op dat 250 artsen antwoordden dat ze de enquête van dit jaar niet konden invullen omdat ze het specialisme of de praktijk al helemaal hadden verlaten.

“Het kan zijn dat er minder mensen van plan zijn om de komende jaren te vertrekken omdat er al zoveel zijn vertrokken,” zei ze.

De pandemie heeft burn-out verergerd, maar sommige factoren sluimeren al tientallen jaren. “Deze problemen zijn niet van de ene op de andere dag ontstaan”, zegt John Howard, MD, directeur van het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).

Terwijl de vergrijzende bevolking de behoefte aan medische zorg doet toenemen, maken overbelaste artsen en andere gezondheidswerkers meer uren en hebben ze meer stress. In het recente onderzoek van Etz gaf 85% van de responderende artsen aan dat ze vonden dat het personeelsbestand onvoldoende is om aan de medische behoeften te voldoen. Maar de behoefte zal alleen maar toenemen.

Naast de ongekende klinische druk leek de pandemie ook tot een toenamen van misbruik en geweld tegen gezondheidswerkers. Hoewel de noodtoestand voor de volksgezondheid covid-19 vorig jaar eindigde in de VS, zegt Etz dat het mentale herstelproces nog maar net begonnen is. “Het is alsof je een veldslag bent ingegaan en nooit een nabespreking hebt gehad."

Howard merkt op dat stigmatisering en institutionele barrières artsen er ook van weerhouden om hulp te zoeken wanneer ze die het hardst nodig hebben. Vandaag peilen veel aanvragen voor medische diploma's en vergunningen nog steeds naar het verleden op het gebied van de geestelijke gezondheid, hoewel hier nu verandering in aan het komen is. Deze vragen stigmatiseren het hebben van een psychische aandoening en ontmoedigen zorgverleners om zorg te zoeken uit angst dat het hun vermogen om geneeskunde te beoefenen in gevaar brengt.

De vragen zijn “totaal contraproductief en ze behandelen lichamelijke en geestelijke gezondheid op totaal verschillende manieren die anachronistisch zijn. Ze zijn ouderwets en moeten verdwijnen.”

Een van de grootste oorzaken van burn-out is het elektronisch patiëntendossier (EPD), dat extra administratieve rompslomp met zich meebrengt voor artsen en tijd wegneemt van interactie met patiënten. Volgens een rapport over de eerstelijnszorg in de VS rapporteerde meer dan 40% van de huisartsen een ongunstige score voor de bruikbaarheid van het EPD en meer dan 25% gaf aan over het algemeen ontevreden te zijn over het EPD.

Howard en anderen benadrukken dat het simpelweg erkennen van de burn-out crisis en de factoren niet genoeg is, aldus de JAMA.

Genevieve Ostyn

Meer lezen

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2819483?previousarticle=2798037

 

MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up