De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vorsers van het MIT hebben een implanteerbaar toestelletje ontwikkeld dat de aanpak van ernstige hypoglykemie bij patiënten met type 1-diabetes radicaal zou kunnen veranderen.
Het betreft een klein reservoir, dat onderhuids wordt geplaatst en automatisch glucagon afgeeft als de glykemie tot een gevaarlijk laag niveau daalt, dus zonder manuele injectie.
Hypoglykemie is een ernstige complicatie bij diabetespatiënten, vooral tijdens de slaap of bij kinderen die zichzelf niet kunnen inspuiten. Daarom hebben ingenieurs van het MIT een discreet implantaat ter grootte van een geldstuk ontwikkeld, dat een dosis glucagon afgeeft in een noodgeval. Het toestel wordt manueel geactiveerd of automatisch door een glucosesensor.
Het bestaat uit een 3D-geprint reservoir dat glucagon in poedervorm bevat (dat is stabieler dan glucagon in vloeibare vorm) en dat verzegeld is met een legering met een vormgeheugen, die zo kan worden geprogrammeerd dat ze van vorm verandert bij opwarmen, in casu een nikkel-titaanlegering, die U-vormig wordt bij opwarming tot 40 °C, waardoor het geneesmiddel wordt afgegeven. Via een ingebouwde antenne kan het toestel op afstand worden geactiveerd door een radiofrequentiesignaal of zodra de glykemie bij continue glucosemonitoring beneden een zeker niveau daalt.
Bij muizen stabiliseerde het implantaat de glykemie in minder dan 10 minuten. De technologie leent zich ook voor dringende toediening van andere medicijnen zoals adrenaline bij een anafylactische shock. Zelfs als het omgeven is door littekenweefsel, blijft het toestelletje werken.
De vorsers gaan nu eerst lange studies bij proefdieren op touw zetten en hopen klinische studies te kunnen starten over drie jaar.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.