De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In een studie is vastgesteld dat de zoetstof erytritol in vitro schadelijke effecten heeft op de endotheelcellen van humane hersenen. Epidemiologische studies hadden al een correlatie vastgesteld tussen de plasmaconcentraties van erytritol en cardio- en cerebrovasculaire accidenten.
De vorsers hebben endotheelcellen van de microcirculatie van humane hersenen blootgesteld aan eenzelfde concentratie erytritol als die in een veel verkochte frisdrank. Die blootstelling resulteerde in een sterke toename van oxidatieve stress (75% meer vrije radicalen) en een stijging van de antioxidatieve markers (SOD-1: + 45%, catalase: + 25%). De biologische beschikbaarheid van stikstofmonoxide (NO) daalde met circa 20% door een afname van de activerende fosforylering van het eNOS (Ser1177) met 33% en een toename van de remmende fosforylering (Thr495) met 39%.
Er werd ook minder t-PA (weefselplasminogeenactivator) afgegeven in reactie op trombine, wat wijst op afwijkingen van het fibrinolytische potentieel van de behandelde cellen. Die stoornissen betreffen wegen die essentieel zijn voor de homeostase van de hersenbloedvaten.
Die in-vitrobevindingen stroken met de signalen die zijn waargenomen in cohortonderzoeken. Verder onderzoek bij de mens is wenselijk om de langetermijneffecten van regelmatige consumptie van erytritol op het cerebrovasculaire risico te evalueren.
Hier klikken om er meer over te vernemen.