De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Zonder dat we het hebben opgemerkt, is er een nieuw type mens ontstaan”, zo zegt professor klinische psychologie Jan Derksen in De Morgen.
Narcisme is iets van alle tijden, weet Jan Derksen. Maar in zijn overtuiging is het in de geschiedenis van de mensheid nog nooit zo alomtegenwoordig geweest als in de westerse wereld anno nu. Een tijd waarin we ons in onze hang naar bevestiging en likes suf instagrammen en tiktokken, maar aan het lezen van een goed boek nauwelijks nog toekomen. Waarin influencers – de camera constant op zichzelf gericht – honderdduizenden volgers hebben. Waarin het voor politici belangrijker is om in beeld te zijn dan om belangrijk parlementair werk op de achtergrond te doen. Waarin de weergave steeds vaker belangrijker lijkt dan de inhoud, kortom.
“We zijn extraverter geworden, zelfverzekerder, egocentrischer, minder empathisch. Naar mijn idee heeft de homo sapiens na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe versie van zichzelf gecreëerd. Zonder dat we het hebben opgemerkt, is er een nieuw type mens ontstaan. Een mens die zich op de buitenkant richt in plaats van op zijn binnenwereld”, aldus de professor in De Morgen.