De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een studie toont aan dat we warmte minder goed verdragen dan wat we altijd hebben gedacht, en stelt daarmee de klassieke modellen van fysiologische aanpassing aan hogere temperaturen ter discussie.
In tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, kan het menselijk lichaam helemaal niet zo goed tegen extreme hitte en vochtigheid. Vorsers hebben onlangs aangetoond dat de drempels van thermische tolerantie sneller worden bereikt dan wat tot nog toe werd gedacht. Een reden tot grote ongerustheid gezien de klimaatopwarming.
De groep heeft vrijwilligers blootgesteld aan gesimuleerde klimaatomstandigheden, gaande tot 42 °C en een vochtigheidsgraad van 57%. In die omstandigheden hebben ze snel een kritieke stijging van hun lichaamstemperatuur gemeten bij de proefpersonen, waardoor meerdere de proef van negen uur niet hebben kunnen voltooien.
De toekomstige klimaatscenario’s zouden weleens miljoen mensen kunnen blootstellen aan omstandigheden die de temperatuurregeling van de mens niet meer aankan. Daarom moeten we dringend realistische fysiologische gegevens inbouwen in klimaatmodellen om de gevaren van extreme hitte voor de gezondheid te kunnen voorspellen. Tegen die achtergrond zouden de beleidsvoerders de infrastructuur van de steden, de politiek inzake volksgezondheid en de preventieve maatregelen moeten herzien gezien de alsmaar frequentere en langere hittegolven.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.