De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
En als de heilzame effecten van de voeding niet alleen zouden afhangen van de weegschaal?
De vorsers hebben 761 Israëlische volwassenen met abdominale adipositas gevolgd in het kader van drie langlopende klinische studies, waarin verschillende gezonde voedingen (met weinig vetten, weinig koolhydraten, mediterrane voeding of “groene” mediterrane voeding) werden uitgetest. Bijna 30% van de proefpersonen was niet significant vermagerd nadat ze het dieet gedurende 18-24 maanden strikt hadden nageleefd. Hun metabolisme was echter op meerdere vlakken verbeterd: stijging van de goede cholesterol (HDL), daling van de leptinespiegel (hongerhormoon), daling van de hoeveelheid visceraal vet (dat correleert met hart- en vaataandoeningen).
In de totale groep correleerde elke kilo die werd verloren, met een verbetering van de metabole markers: daling van de insulinespiegel, de serumtriglyceriden en de bloeddruk en minder leververvetting. De studie leert dus dat een gezonde voeding sterke invloed heeft op het metabolisme en de cardiometabole gezondheid beschermt, ook als het gewicht er niet door daalt.
De vorsers hebben ook epigenetische signaturen ontdekt, meer bepaald 12 specifieke plaatsen van methylering van het DNA, die correleerden met een duurzame gewichtsdaling. Dat wijst erop dat de respons op een dieet mogelijk ten dele toe te schrijven is aan onze biologie, los van wil en discipline.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.