De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De OMAN-studie is een gerandomiseerde klinische studie die aantoont dat de bloeddrukcontrole 's nachts veel beter is bij inname van antihypertensiva bij het slapengaan dan bij inname ’s morgens.
De bloeddruk ’s nachts gemeten met een ambulante bloeddrukmeter correleert beter met het risico op latere cardiovasculaire accidenten dan de bloeddruk gemeten in de spreekkamer, gedurende 24 uur of overdag. Het is voorts bewezen dat het risico op eindorgaanaantasting en cardiovasculaire accidenten hoger is als de bloeddruk ’s nachts onvoldoende daalt (met minder dan 10% van de gemiddelde bloeddruk overdag). Onvoldoende controle van de nachtelijke bloeddruk is bijzonder frequent bij patiënten met hypertensie die worden behandeld. De incidentie ervan wordt geraamd op 30-60%.
De studie is uitgevoerd in 15 Chinese ziekenhuizen bij in het totaal 720 patiënten met hypertensie die nog geen behandeling hadden gekregen, of na stopzetting van de medicatie sinds minstens twee weken. Alle patiënten hebben een vaste combinatie van olmesartan 20 mg en amlodipine 5 mg gekregen gedurende 12 weken hetzij ’s morgens (tussen 6 en 10 uur) hetzij ’s avonds (tussen 18 en 22 uur). De dosering werd na 4 en na 8 weken aangepast volgens de ambulant gemeten bloeddruk en de bloeddruk gemeten in de praktijkruimte.
De systolische bloeddruk daalde ’s nachts significant meer bij de patiënten die de antihypertensiva ‘s avonds innamen (verschil tussen de groepen: 3,0 mmHg, p = 0,004). Dat was ook zo wat de diastolische bloeddruk betreft (verschil van 1,4 mmHg, p = 0,04). In die groep was de nachtelijke bloeddruk beter onder controle zonder hoger risico op nachtelijke hypotensie en ze vertoonde ook een harmonieuzer circadiaans ritme.
Het ziet er dus naar uit dat de timing van inname van antihypertensiva belangrijk is bij de behandeling van hypertensie.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.