De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“De jongste tijd zijn heel wat Antwerpse huisartsen gestopt, jong én oud. Corona was ongetwijfeld een factor, maar er is meer”, zo zegt dr. Tom Jacobs, huisarts in Antwerpen in Humo.
“De werkdruk is toegenomen. Vandaag was mijn agenda al volzet vóór ik aan de dag was begonnen: zieke mensen kunnen er niet meer bij, terwijl ik meer dan voltijds werk. Hetzelfde hoor ik van collega’s. ‘Dit hebben we nooit meegemaakt,’ zeggen ze, ‘zelfs niet tijdens de pandemie.’ Nu heeft men het over ‘een tekort aan huisartsen’, maar er zijn meer huisartsen dan toen ik net was afgestudeerd, en toen had men het over ‘een teveel aan huisartsen’.”
“Mensen lopen ook sneller naar de dokter dan vroeger. En: we hebben ook heel wat problemen zelf gecreëerd. Al die preventieve onderzoeken naar darm-, borst- en prostaatkanker komen er gewoon bij, net als de administratieve last.”
“De jongste tijd zijn heel wat Antwerpse huisartsen gestopt, jong én oud. Corona is daarin ongetwijfeld een brandversneller geweest, maar er is meer: een jonge arts vertelde me dat hij het beu was dat mensen hem de hele tijd zeiden wat hij moest doen. ‘Ik kan niet goed slapen, ik wil slaappillen.’ ‘Ik heb rugpijn, ik wil een scan.’ Dingen waarvan je weet dat ze niet de juiste aanpak zijn, maar je wordt er bijna toe gedwongen door de patiënt. Maar die jonge arts was een heel bekwame en betrokken kerel – een ruwe diamant. Die diamanten gooien wij weg”, aldus de huisarts in Humo.
Meer lezen
Echelonnering naar Nederlands model is hier de oplossing.
Kruisbestuiving tussen huisartsen en algemene internisten
is er een andere (bijvoorbeeld om juister de zin en onzin
van prostaatkanker screening te kunnen toepassen),
wat op heden onterecht niet door RIZIV wordt toegelaten.
Voor de prijs van het terugzetten van een winkelkar ga je naar de arts.
Voor geen prijs kan de patiënt allerhande onderzoeken en attesten 'eisen'.
3-de betalende, niemand kent de prijs, alles quasi gratis; 't kan niet op.
Waarvoor dien je nog respect te verdienen ?
Tom, wat je schrijft is helemaal waar, maar je zegt zelf dat er meer artsen zijn dan ooit, waar wringt het schoentje dan, als het niet hun aantal is moet het iets anders zijn, niet? Dus ja de huisarts van vroeger werkte tot het werk dat zich aanbood gedaan was, en als het niet anders kon ging het een versnelling hoger. De HA van nu zit in een gevecht met zijn eigen mentaliteitsverandering. Een patiënt die een ziekteattest nodig heeft voor zijn werk kan je toch geen 3 dagen laten wachten, een kind met 40 graden koorts kan je niet tot morgen laten wachten enz.
Wat de veeleisendheid van patiënten betreft, die is er inderdaad, zeker bij bepaalde bevolkingsgroepen, maar ook systematisch te laat komen of er tussendoor komen.
Daarvoor stel ik voor dat er in de opleiding een assertiviteitscursus gegeven wordt. Daar zijn handige technieken voor. Ik heb mij nooit laten overdonderen, de les laten spellen of mij door laatjomers of tussenkomers laten opjagen. Het ligt zeer moeilijk, maar een huisarts moet een geonde mix hebben van empathisch handelen en gezag ( een beetje zoals de leraar op school ) Respect afdwingen is niet gemakkelijk, maar het kan.
En vooral, als je dan moegewerkt en getergd bent, moet je ‘s avonds de deur achter je kunnen toetrekken en in een andere wereld stappen. Nooit je probleem mee naar huis nemen