De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De Belgische Unie van gezondheidswerkers betreurt dat de minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bij het uitwerken van een voorontwerp tot wet de gezondheidswerkers op het terrein geen inspraak heeft gegeven.
Er is niet voldaan aan de voorwaarden voor een evenwichtige hervorming. Het huidige wetsontwerp is te breed, is overhaast neergeschreven en komt niet tegemoet aan de inhoudelijke meningsverschillen. De Kern van maandag zal geen herziene tekst krijgen, wat een compromis binnen het gegeven tijdsbestek onmogelijk maakt.
De Belgische Unie van gezondheidswerkers vestigt de aandacht op meerdere problematische maatregelen, die, als ze niet worden bijgeschaafd, zeer negatieve weerslag dreigen te hebben op de kwaliteit van de zorg en de medische onafhankelijkheid.
Er zijn toegevingen gedaan voor de ziekenhuisartsen. Waarom houdt de minister dan zo het been stijf ten aanzien van de ambulante zorg? Om ideologische redenen? De Belgische Unie van gezondheidswerkers hekelt die onevenwichtige aanpak, die een directe bedreiging vormt voor de zorg dicht bij de patiënt, die nochtans essentieel is voor een modern en menselijk gezondheidszorgstelsel.
“Een hervorming van die omvang mag niet overhaast worden doorgevoerd en moet samen met zorgverleners en patiënten worden uitgewerkt”, verklaart de Belgische Unie van gezondheidswerkers. Ze herinnert eraan dat de onafhankelijkheid van de gezondheidswerkers een essentiële voorwaarde is voor een verantwoordelijke en op de patiënt gerichte medische ethiek.
Zo’n belangrijke hervorming vraagt tijd. De Belgische Unie van gezondheidswerkers vraagt een moratorium en een constructieve dialoog met o.a. een herziening van de nomenclatuur en de financiering van de ziekenhuizen, die ook een coherente aanpak en overleg verdienen.
“We vechten voor een rechtvaardig, solidair en menselijk zorgsysteem, dat voor iedereen toegankelijk is.” De Belgische Unie van gezondheidswerkers roept het kernkabinet dan ook op de indiening van het wetsontwerp uit te stellen en te opteren voor een structureel, transparant overleg verankerd in de realiteit van het terrein. Een hervorming van het gezondheidszorgstelsel heeft maar kans op slagen als ze wordt doorgevoerd in overleg met en niet tegen de hoofdrolspelers.
Belgische Unie van gezondheidswerkers