De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Eigenlijk zijn we langzamerhand op weg naar een systeem waarbij er minder vrije artsenkeuze is”, zo zegt professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) in De Morgen.
“Vanaf het moment dat huisartsenpraktijken een patiëntenstop inbouwen, wordt je keuze als patiënt al ingeperkt. Dan moet je de arts nemen die beschikbaar is, ook al komt die misschien minder overeen met jouw wensen.”
“De overheid werkt dat ook in de hand door de aantallen artsen enorm te beperken, zeker in Vlaanderen. De redenering van de overheid is: door het aantal artsen te beperken, zet je ook een rem op de uitgaven. Minder artsen betekent immers ook dat er minder onderzoeken aangevraagd worden en dat de kosten dalen. Als je de artsenquota zou optrekken, zouden er meer artsen komen. Volgens de overheid zouden Belgen dan meer naar de dokter gaan en zouden de uitgaven voor honoraria en bijkomend onderzoek stijgen.”
Ik belde zelf vorige week nog naar een ziekenhuis voor een patiënt van me met een vermoeden van darmkanker. Die kon pas in februari onderzocht worden. Kortom, dit systeem werkt ook niet. De lange wachttijden zorgen ervoor dat diagnoses te laat komen en ziektes moeilijker te genezen zijn.”
als oudere huisarts hebben we altijd gewerkt en konden op dezelfde dag de patient gezien worden
nu is alles op afspraak en gaat de informatie van directheid verloren
mijn zoon is gastro oncoloog en binnen de maand is de patient gecontrolleerd op darm ziekten
als vader heb ik hem op die zware verplichting aangebracht