De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Huisartsen hebben een veel groter sociaal bewustzijn dan specialisten”, zo zegt professor huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) in De Morgen.
“Sommige huisartsen zullen misschien redeneren: als de specialisten hun tarieven opslaan, waarom wij dan niet? Maar dat is zeker geen grote groep. Ik zie hier eerder een signaal in dat de huidige manier waarop een huisarts vergoed wordt, niet meer van deze tijd is. Huisartsen worden voor 80 procent van hun inkomen uitsluitend per prestatie betaald: een raadpleging of een huisbezoek. Maar tegenwoordig doet de huisarts zoveel meer in de begeleiding van patiënten, van toegankelijke geestelijke gezondheidszorg helpen te organiseren tot overleggen met andere hulpverleners over papierwerk, enzovoort. De financiering moet anders, daar wordt inmiddels ook aan gewerkt.”
“Er speelt op de achtergrond nog iets veel groters, namelijk de inkomensspanning tussen de verschillende specialismen. In de meeste landen verdienen de best verdienende artsen maximaal twee tot zeer zelden drie keer zoveel als de minst verdienenden. Bij ons is dat zes keer zoveel. En dus zijn voor de specialisten die het minst verdienen de supplementen van relatief groot belang”, aldus prof. De Maeseneer in De Morgen.
Vele (te vele) collegae specialisten zijn de eersten in de beleidsorganen om elke redelijke nivellering te saboteren.
Kassa, kassa en sorry voor de anderen, hun probleem niet. Veel volkomen banale technische onderzoeken worden nog steeds veel te hoog of ten onrechte vergoed want puur routinematig.