De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Hoewel het aantal huisartsen in Frankrijk al jaren afneemt, wat leidt tot het ontstaan van medische woestijnen, is de impact op hun patiënten nog niet onderzocht.
Het doel van deze studie was om te begrijpen hoe patiënten de pensionering van hun huisarts ervaren.
Tussen januari en april 2014 werden interviews afgenomen in twee huisartsenpraktijken in Essonne, Ile-de-France, door onderzoekers van het département de Médecine générale de la faculté de Santé de Sorbonne Université.
Dertien vrouwen en vijf mannen in de leeftijd van 21-94 jaar namen deel aan dit onderzoek. Exclusiecriteria waren het niet aangeven van de arts als de aangegeven arts en het jonger zijn dan 18 jaar.
De relatie tussen huisarts en patiënt is een band die in de loop van de tijd wordt opgebouwd, in de loop van verschillende consulten. Patiënten kiezen hun huisarts op basis van kwaliteiten of vaardigheden die ze waarderen. Op die manier is de gekozen arts uniek voor hun patiënten; deze keuze weerspiegelt een zekere loyaliteit ten opzichte van hun arts. De interactie met de familiesfeer versterkt deze relatie door de vele banden die tijdens de zorgverlening ontstaan. Wanneer een huisarts met pensioen gaat, wordt deze band verbroken. De reacties van patiënten kunnen variëren van onverschilligheid tot echt verdriet.
Verschillende studies hebben aangetoond dat huisartsen sterke emoties ervaren wanneer ze met pensioen gaan. Het perspectief van huisartsen op hun pensionering hangt vooral af van de zorgrelatie die ze met hun patiënten hebben opgebouwd en de sterkte van de band tussen hen en hun patiënten. Het perspectief van de huisarts is bekend, maar hoe zit het met het perspectief van de patiënt? De gedeclareerde arts is de eerstelijnsbehandelaar, de primaire zorgverlener en het eerste contact van patiënten binnen de gezondheidszorg. Wanneer hun huisarts met pensioen gaat, verliezen patiënten dus de zorgverlener die hen jarenlang heeft begeleid en gevolgd. Ze verliezen ook iemand met wie ze een duurzame vertrouwensrelatie hadden opgebouwd. Een studie analyseerde de 'dank u'-berichten die naar huisartsen werden gestuurd op het moment dat ze met pensioen gingen, en benadrukte de kwaliteiten ('aanwezig zijn', 'zorgzaamheid', 'medische expertise', enz.) die de patiënten waardeerden in hun relatie met de arts.8 In een andere publicatie van een huisarts wordt verslag gedaan van zijn pensioneringsfeest, waarbij hij met zijn patiënten de meest gedenkwaardige momenten uit hun zorgverlening deelde, wat de intensiteit van de band tussen patiënten en hun arts onthult. Deze pensionering is dus waarschijnlijk net zo moeilijk voor patiënten als voor artsen. In de literatuurstudie van Lam et al. worden de onderwerpen die het vaakst door patiënten worden genoemd, benadrukt: emotioneel leed (met name het gevoel in de steek gelaten te worden), problemen met de overgang naar een nieuwe zorgverlener, problemen met de toegang tot zorg en een toegenomen gebruik van duurdere diensten.
Deze studie bevestigt het belang van de band tussen de huisartsen en hun patiënten en benadrukt de noodzaak om patiënten voor te bereiden op de pensionering van hun huisarts.
Meer lezen
https://bmjopen.bmj.com/content/14/6/e078166