De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Werkdagen van 12 uur of langer, een eindeloze administratie en meer zorgvragen. De werkdruk bij huisartsen is zo groot dat velen patiëntenstops invoeren of ermee stoppen, aldus De Morgen.
“Ja, ik heb al overwogen om te stoppen. Maar voorlopig doe ik het niet, want ik haal nog veel voldoening uit mijn job. Maar er zijn dringend veranderingen nodig om die werkvreugde te behouden.” Anthony Dheere (32) werkt als huisarts in een praktijk in Zele met vijf andere artsen en twee artsen in opleiding. De voorbije vijf jaar zijn er acht andere huisartsen in de regio gestopt, en maar drie bijgekomen. Omdat de vraag daardoor te hoog werd, voerde de praktijk van Dheere twee jaar geleden al een gedeeltelijke patiëntenstop in.
En dan moest de coronapandemie nog komen. “Dat is echt een katalysator geweest", vertelt Dheere. “Niet alleen is de administratieve last enorm toegenomen door het hoge aantal ziektebriefjes, maar onze bereikbaarheid als arts is ook veranderd. Terwijl je vroeger voor alles op consultatie moest komen, is het ingeburgerd geraakt om te bellen of te mailen. Meestal heb ik rond zes à zeven uur ‘s avonds mijn consultaties afgerond. Maar dan werk ik zeker nog anderhalf uur om patiënten terug te bellen en e-mails te beantwoorden”, zo zegt de arts in De Morgen.
Meer lezen
ik denk dat de manier waarop huisartsen "vroeger" moesten werken ( ben zelf 39j actief geweest als huisarts) evenmin gezond was ( avondconsultaties liepen wel vaker uit tot na 20 u..en weekwachten zijn relatief recent ingevoerd, dus de nacht was nooit "zeker".. )
Maar de jobsatisfactie en jobinvulling waren allicht totaal anders : wellicht de reden dat de generatie van "toen" zelden van zich liet horen..
Hoe komt het toch dat het voornamelijk jonge tot zeer jonge huisartsen zijn die klagen over werkdruk papieroverlast e-mails en telefoon weekendwachten, weekwachten etc .Is de draagkracht van de huisarts veranderd? cfr meestal parttime werk vrije namiddag elke week, geen avondwerk...of moeten de selectiecriteria aangepast worden ? Pedro Falcon stelde al eens de vraag hoeveel uren de 'artsen'willen presteren.Maar wees gerust: Minister VANDENBROUCKE zal er een mouw aanpassen door het NHS systeem in te voeren en ons te betalen voor de uurtjes die we nog willen werken. Iedereen gelukkig dan behalve de .....patiënt die dan de dupe wordt van een slecht betaalde ondermaats presterende arts die dan ook weer niet kontent zal zijn.
de 'enquete' waarop het antwoord al is geformuleerd door Perdo Falcon , zal bij grote deelname voldoende 'representatief' zijn om hun zin door te drijven... Eric van der meersche ziet , terecht, de bui al hangen.
Door de vervrouwelijking en de enorme bijkomende administratieve last - ik haal het echt niet meer zonder permanent secretariaat! - en de afbouw van het aantal ziekenhuisbedden ( geen observatie of sociale opnames meer ) is onze taakstelling ook naar ingewikkelde internistische problematiek opgeschoven, om de psychiatrie niet te noemen .