De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Uitgeputte dokters, langdurige patiëntenstops. Het artsentekort is in verschillende regio’s in Vlaanderen nu al problematisch, zo blijkt uit een nieuw rapport.
“Mensen die geen huisarts hebben, trekken naar de wachtposten en worden verbaal agressief”, aldus De Morgen.
ver heel Vlaanderen staan mensen op een wachtlijst om een plekje bij een huisarts te bemachtigen. Maar op weinig plekken is het tekort zo nijpend als in Turnhout. Quasi alle praktijken hebben er op dit moment een patiëntenstop. “Bij enkele praktijken, zoals de onze, kunnen enkel nog mensen zonder huisarts terecht die in de wijk rond de praktijk wonen", zegt huisarts Wim Schippers (38). “Maar bij de meeste praktijken geldt een absolute stop. Er zijn duizenden mensen die hier zonder huisarts zitten.”
Het is geen evidente keuze voor huisartsen om geen nieuwe patiënten meer toe te laten. Maar ook hun eigen gezondheid staat in veel regio’s op het spel, net als de kwaliteit van hun zorg. “Ook voor onze vaste patiënten geldt nu al een gemiddelde wachttijd van twee weken om op bezoek te kunnen komen. Met langere wachttijden werken is niet houdbaar”, zegt Schippers.
Een nieuwe studie van artsenkring Domus Medica, samen met de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg van de UGent, laat zien hoe wijdverspreid het probleem is. Uit een bevraging bij de drie regio’s in dit pilootproject − Genk, Meetjesland en Zuid West-Vlaanderen − blijkt dat 45,2 procent van de praktijken momenteel slechts een beperkt aantal nieuwe patiënten aanvaardt. In de praktijk aanvaarden ze enkel nog patiënten die (tijdelijk) in de buurt rond de artsenpraktijk wonen, of gezinsleden van al bekende patiënten. Bij 40,5 procent van de praktijken gelden voorlopig geen beperkingen. Meer dan een op de acht praktijken heeft vandaag een complete patiëntenstop.