De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“In een gitzwart scenario gaan alle praktijken in een eerstelijnszone dicht om de beschikbare dokters samen te brengen in één wachtpost”, aldus Domus Medica.
Vandaag verandert de teststrategie. “Is iemand positief, dan testen we nu nog het hele gezin. Zo zien we veel mensen die helemaal niet ziek zijn. Dat kunnen we midden de omikrontsunami niet volhouden”, zegt Siegfried Van Eygen, ondervoorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica in Het Laatste Nieuws.
Er liggen ook noodscenario’s klaar voor de dag dat te veel dokters zelf omikron oplopen. “Elke huisartsenkring kreeg de opdracht om de situatie alvast actief te monitoren en extra capaciteit te voorzien, zoals het oplijsten van jong gepensioneerde artsen die kunnen worden opgeroepen. Er is ook gevraagd om preventief in overleg te gaan met lokale besturen en andere lokale zorgverleners.”
Als meer dan 5 procent van de huisartsen in een eerstelijnszone uitvalt, treedt het noodplan in werking. Er zijn vier fases, legt Van Eygen uit. “Zolang minder dan één op de vijf huisartsen uitvalt, werken we onder code geel. De huisartsenkringen moeten dan hun wachtpostenwerking optimaliseren, en de instroom van coronabesmettingen scheiden van de andere patiënten. Zo nodig kan versterking worden gevraagd uit andere huisartsenkringen. Bij 20 tot 40 procent besmette artsen, zitten we in code oranje. Artsen die positief testen maar niet ziek zijn, worden dan gevraagd tele-consultaties te doen. Patiënten die door een dokter moeten worden gezien, sturen ze door naar collega’s met wie afspraken zijn gemaakt. De nog werkende artsen die het te druk krijgen, krijgen de raad een telesecretariaat in te schakelen om oproepen te triëren. Bij de wachtposten wordt nu ook een triagecentrum geopend, dat mensen die niet ziek genoeg zijn naar huis stuurt met het advies een zelftest te doen”, aldus de arts in Het Laatste Nieuws.
Meer lezen
De besmettingen zwieren inderdaad de pan uit .
Maar hoe ziek zijn die besmette personen ?
De overgrote meerderheid heeft helemaal geen symptomen of licht verkoudheidssymptomen en toch moeten zij in quarantaine of zelfs in isolatie. Zo gaat onze samenleving stilvallen.
Covid is meer en meer een epidemiologisch probleem geworden dan een medisch probleem, maar de epidemie moet verder in kaart gehouden worden?
Er moet ook wat meer duidelijke informatie komen over de ziekenhuisopnames.
Dagelijks worden er cijfers van opgenomen patiënten meegedeeld maar er wordt blijkbaar nooit iemand ontslagen. Geen informatie over de duur van hospitalisatie noch over de ernst van het ziekteverloop.
Dit zou ten goede komen om de angst in onze asociale en contactloze maatschappij te verzachten.