De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Op dit moment ben ik veertig tot vijftig procent van mijn tijd bezig met zaken die eigenlijk niet voor een huisarts zijn” zo zegt huisarts Sofie Lemmens in De Morgen.
“Elke dag moeten we kiezen welke mensen we kunnen inplannen en wie we moeten afwijzen. Dat is vreselijk, dat wil je niet doen als arts. Naast onze fysieke consultaties doen we tegenwoordig ook heel wat telefonische consultaties. Goede geneeskunde is dat niet, maar we kunnen niet anders. Na een lange werkdag mag je dus nog een lijst met twintig patiënten afbellen die je overdag niet kon zien. Op deze manier zijn we huisartsen echt aan het uitpersen. En het frustrerende is dat we zien dat de politiek de essentie van het probleem niet lijkt in te zien.”
“Maar het voornaamste dat op korte termijn zou moeten gebeuren, is een heropvoeding van de bevolking over waar de huisarts voor dient en waar niet. Op dit moment ben ik veertig tot vijftig procent van mijn tijd bezig met zaken die eigenlijk niet voor een huisarts zijn. In de weekends krijgt onze wachtpost tal van mensen over de vloer die tandpijn hebben, omdat er nu eenmaal minder tandartsen van wacht zijn. Helaas kunnen wij als artsen weinig betekenen voor mensen met tandpijn”, zo zegt dr. Lemmens in De Morgen.
Twintig telefoons iedere avond na uw consultaties...amaï collega.Slapen de mensen dan nog niet ?
Sofie, dat was vroeger anders nooit een probleem. Dit probleem stelt zich maar de laatste jaren, hoe zou dat komen denk je? Meer administratie, misschien wel; maar de ingesteldheid van de arts en de manier van werken zijn wel totaal veranderd, waardoor deze jammerklachten ontstaan. Is het niet zo, dat waar een soloarts ( die volgens iedereen moet verdwijnen) verdwijnt er 2 of zels meer full-time jonge artsen nodig zijn om hem te vervangen! Huisarts zijn is een roeping en geen beroep en dat is get virus dat de gezondheidszorg ziek maakt. Remember; er zijn nog 30% oude solo-artsen die gaan verdwijnen; houdt u maar vast aan uw bretellen!
Dr. A. Cornelissen
en dat terwijl 90 tot 95%% van de huisartsinterventies placebo zijn, volgens wijlen prof. huisartsgeneeskunde en gewezen lid van SKEPP...
als huisarts met pensioen ervaar ik dat het duidelijk heel andere tijden zijn * als nu ook nog Min.FVDB in dialoog wil gaan met ervaren huisartsen zijn naar mijn aanvoelen oplossingen mogelijk * wie steunt ? rufybaeke@hotmail.com