De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Eigenlijk is de druk nooit afgenomen de voorbije weken”, zegt Guy Hans, medisch directeur van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in De Morgen.
“Eigenlijk is de druk nooit afgenomen de voorbije weken”, zegt Guy Hans, medisch directeur van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in De Morgen. “Elke dag opnieuw leggen we de puzzel en kijken we wat er de dag nadien mogelijk is. Ons programma is al iets beperkter dan normaal, maar dan nog moeten we soms last minute ingrepen of operaties uitstellen.” Momenteel zijn er in zijn ziekenhuis ook zestig bedden gesloten op een totaal van iets meer dan vijfhonderd.
Wat het tekort extra nijpend maakt: patiënten met corona of griep moeten geïsoleerd worden om verdere besmettingen te vermijden. Dat vraagt telkens extra mankracht. “We hadden zelf ook gedacht om nu in een rustiger vaarwater te zitten”, zegt Geert Meyfroidt, intensivist bij het UZ Leuven. “Maar het blijft elke dag uitdagend, zeker omdat die zorg zo arbeidsintensief is.”
Tegelijk stellen ziekenhuizen vast dat hun spoedafdeling zwaarder belast wordt dan normaal. Omdat huisartsen overbevraagd zijn door de vele griep- en coronagevallen, rijden heel wat mensen meteen naar de spoedafdeling, wat daar de wachttijden kan doen oplopen. “Sinds enkele weken zitten we aan een instroom op spoed die tot 15 procent hoger ligt dan dezelfde periode in andere jaren", zegt dr. Hans van UZ Antwerpen. “De exacte oorzaak hebben we nog niet onderzocht, maar de overbelasting van de eerstelijnszorg is een verklaring die voor de hand ligt.”