De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
"We kampen al jaren met een huisartsentekort. De huisartsen zijn allemaal overbezet", zegt burgemeester van Schelle Rob Mennes op VRTNWS.
Schelle is opnieuw een huisarts armer. "Op enkele jaren tijd zijn we drie huisartsen verloren. Dat is bijzonder dramatisch. In eerste instantie gaan mijn gedachten uit naar de overleden huisartsen, want zij zijn op vrij jonge leeftijd gestorven", zegt burgemeester Rob Mennes.
"Op vlak van dienstverlening creëert dat ook een bijzonder probleem. Het was nog een vrij actieve dokter met een groot patiëntenbestand. De patiënten moeten nu op zoek naar een nieuwe dokter en dat is niet evident meer", zegt Mennes. "De meeste huisartsen zijn overbezet. Bij bijna alle huisartsen in Schelle en in onze buurgemeenten is er een patiëntenstop ingevoerd."
De gemeente nam in het verleden al verschillende maatregelen om het huisartsentekort aan te pakken, maar die hebben nog niet de nodige resultaten opgeleverd. "We hadden het probleem zien aankomen, dus we hebben in het verleden verschillende initiatieven genomen. Twee jaar geleden hebben we een premie uitgeschreven voor huisartsen die zich zouden komen vestigen in Schelle, maar dat heeft nog niet gewerkt", zegt Mennes. "Ook het concept van een digitale dokter hebben we mee uitgerold. Dat heeft even gewerkt tijdens corona, maar is nu niet meer actief."
De burgemeester trekt nog eens aan de alarmbel bij de hogere overheden. "We kunnen als lokale overheden niet veel meer doen. Finaal is het een aangelegenheid van de hogere overheden. Het is noodzakelijk dat de instroom groter wordt en er meer wordt aangestuurd op huisartsen en niet alleen specialisaties. Het is de eerste stap naar medische zorgen die mensen nodig hebben", aldus Mennes.
Meer lezen
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/03/huisartsentekort-schelle/
ook in onze gemeente WILLEBROEK wordten is het huisartsentekort al het een groot probleem ,daar zelfs 2jonge huisartsen nu stoppen begin dit jaar in de gemeente en er 2 oude huisartsen eind dit jaar stoppen,is het zorgaanbod niet meer in balans met de zorgnood.
Binnen de gemeente is er slechts 1 jonge praktijk die nog nieuwkomers aanneemt,langs de ander kant wordt er hier overal gebouwd en worden er nieuwe mensen aangetrokken die waarschijnlijk geen nieuwe huisarts meer zullen vinden ,voor tandartsen is het probleem nog acuter!
het is niet aan ons om oplossingen te vinden ,de overheid zag dit al langere tijd aankomen ,maar de numerus clausus bleef gehandhaafd,niettegenstaande we te maken hebben met een toenemende vergrijzing van ons patientenbestand en er ook meer zorgnood is ,werd er niet op ingegrepen. 1 rustoord is gedwongen om een ganse afdeling te sluiten omdat ze geen zorgverleners meer vinden om dezelfde kwaliteit van zorg te kunnen aanbieden .
Niet alleen de spoeddiensten van de omliggende ziekenhuizen worden overbelast ,maar ook de weekavondwachtdiensten worden enorm overbelast met patienten die door de eigen huisarts niet kunnen gezien worden overdag,omdat er gewoon geen ruimte meer voor is .Alles zet een dominoeffect in gang met meer en meer overbelaste huisartsen ,die zelfs geen vakantie meer durven nemen om hun collegaE niet nog meer te belasten of zelfs geen vervangers meer vinden,zoals onlangs een zwangere collega!Om aan de vraag en zorg te voldoen zullen buitenlandse huisartsen moeten aangetrokken worden als ook buitenlandse verpleegkundigen,want ze zijn er gewoon niet vandaag de dag in Vlaanderen.
Oude huisartsen die stoppen of komen te overlijden verzaten zoveel werk dat 2 jonge huisartsen nodig zijn om hun te vervangen en die zijn er gewoon niet!
jonge collegae willen een goede combinatie en verenigbaarheid van werk en prive ,maar stellen vast dat dit in het huidige systeem niet haalbaar is en bijgevolg haken ook jonge mensen vroegtijdig af.
Dit is heel jammer ,ik ben 33 jaar werkzaam in Willebroek als soloarts ,maar ondervind zelf ook aan den liJve dat het teveel wordt en je onder deze continu te hoge werkdruk ofwel moet inbinden of eronder doorgaan !
vele oudere collegae stoppen liever vroegtijdig dan ziek te worden tgv chronische overbasting !
aan de overheid om er iets aan te doen ,wij kunnen geen nieuwe artsen uit onze hoed toveren.