De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“De jongste tijd zijn heel wat Antwerpse huisartsen gestopt, jong én oud. Corona was ongetwijfeld een brandversneller, maar er is meer”.
“De jongste tijd zijn heel wat Antwerpse huisartsen gestopt, jong én oud. Corona was ongetwijfeld een brandversneller, maar er is meer”, zo zegt dr. Tom Jacobs, huisarts in het Sint-Andrieskwartier in Antwerpen in Humo.
“De werkdruk is toegenomen. Vandaag was mijn agenda al volzet vóór ik aan de dag was begonnen: zieke mensen kunnen er niet meer bij, terwijl ik meer dan voltijds werk. Hetzelfde hoor ik van collega’s. ‘Dit hebben we nooit meegemaakt,’ zeggen ze, ‘zelfs niet tijdens de pandemie.’ Nu heeft men het over ‘een tekort aan huisartsen’, maar er zijn meer huisartsen dan toen ik net was afgestudeerd, en toen had men het over ‘een teveel aan huisartsen’.”
“Mensen lopen ook sneller naar de dokter dan vroeger. En: we hebben ook heel wat problemen zelf gecreëerd. Al die preventieve onderzoeken naar darm-, borst- en prostaatkanker komen er gewoon bij, net als de administratieve last.”
“De jongste tijd zijn heel wat Antwerpse huisartsen gestopt, jong én oud. Corona is daarin ongetwijfeld een brandversneller geweest, maar er is meer: een jonge arts vertelde me dat hij het beu was dat mensen hem de hele tijd zeiden wat hij moest doen. ‘Ik kan niet goed slapen, ik wil slaappillen.’ ‘Ik heb rugpijn, ik wil een scan.’ Dingen waarvan je weet dat ze niet de juiste aanpak zijn, maar je wordt er bijna toe gedwongen door de patiënt. Maar die jonge arts was een heel bekwame en betrokken kerel – een ruwe diamant. Die diamanten gooien wij weg”, aldus de huisarts in Humo.
Meer lezen
Het is altijd hetzelfde liedje! De werkdruk is te hoog, er zijn te weinig huisartsen...
Mag ik jullie erop opmerkzaam maken dat sinds de vervrouwelijking van het beroep ( ik ben zelf een vrouw, maar een oude! met een solo praktijd van 40 jaar) er veel meer deeltijds gewerkt wordt, iedereen een "vrije" dag moet hebben, de praktijk stopt rond 18 uur- of vroeger.
Toen er beslist werd dat ook apothekers vaccins mochten geven, schreeuwden jullie moord en brand, want dat was jullie taak. Aan de lopende band dan wel, door de secretaresse, maar wel kassa, kassa....
Dat de patiënt eisen stelt is zeker niet nieuw, met dat verschil dat in mijn tijd: geen voldoening, we gaan wel op een ander!
Akkoord dat de administratie een pak meer is dan in mijn tijd, maar jullie hebben toch allemaal een secretaresse, wat doet die dan???