De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“We staan voor tien moeilijke jaren. Enerzijds worden mensen steeds ouder, tegelijk gaan huisartsen en verpleegkundigen massaal met pensioen”, zo zegt minister Vandenbroucke in De Morgen.
“Ik kom zelf uit een artsengezin. Ik geloof sterk in de deontologie en de beroepsfierheid van artsen. Maar als hun financiële prikkels hen de verkeerde richting uit sturen, omdat ze in een ziekenhuis bijvoorbeeld meer geld kunnen krijgen naarmate ze meer CT-scans uitvoeren, dan rekent de overheid wel extreem hard op hun deontologie. Dat is niet slim”.
“Op het terrein krijg ik vaak aanmoedigende reacties. Toen we beslisten dat we bij de vaccinatie tegen covid en tegen griep ook de apotheker zouden laten helpen, was dat volgens sommige artsenorganisaties het einde van de geneeskunde. Maar de huisartsen die ik op het terrein ontmoette, vonden het helemaal geen probleem. En als je nu ziet hoeveel covidvaccins door apothekers gezet zijn, dan zeg ik: goed gewerkt.”
“We staan voor tien moeilijke jaren. Enerzijds worden mensen steeds ouder, tegelijk gaan huisartsen en verpleegkundigen massaal met pensioen. Hun vervangers hebben ook geen zin meer om 80 uren per week te werken. Vandaar dat we een aantal zaken moeten herbekijken: het beroep van verpleegkundigen, de organisatie van de huisartsenpraktijken, de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg, het probleem van de langdurige zieken”, aldus de minister in De Morgen.
Meer lezen
Het ongaat de minister ,waarschijnlijk wel, dat je iets anders kan doen , dan dokter te worden