De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Is die opvatting over leven om te werken voor huisartsen niet achterhaald? Dat vraagt Arts en Auto aan dr. Pieter Barnoorn.
“Opleiders hebben bepaalde normen en aiossen hebben er moeite mee dat er niet echt over die normen kan worden gepraat, heb ik geleerd tijdens mijn promotieonderzoek.” zo zegt dr. Pieter Barnoorn in Arts en Auto. “Ik hoop echt dat we dat gesprek tussen hen op gang kunnen krijgen. Maar persoonlijk zou ik het alle collega’s gunnen om meer te genieten van het werk zelf. Moet je voorstellen wat voor geluk je dan hebt. Dan ga je om 8.00 uur aan het werk en denk je: verdikkeme, ik ben aan het leven. Terwijl als je om 8.00 uur met tegenzin aan je werk begint en om 17.00 uur start het leven pas, dan heb je toch een vervelende dag.”
“Ik zeg niet dat je een slechte dokter bent als je het gewoon als baan ziet van 8.00 tot 17.00 uur, maar ik geloof dat je extra plezier in je vak én privé ervaart als je niet zo bezig bent met die balans. In balans zijn, het klinkt geweldig, maar het impliceert iets wat je onder controle zou kunnen en moeten hebben.
“Ik denk dat juist die hang naar controle mensen weleens overbelast kan doen raken. Als je jezelf wat minder hoge standaarden oplegt, wat minder bezig bent met grenzen stellen en de balans bewaken en niet bang bent om het eens lekker uit de hand te laten lopen, dan kunnen er weleens mooie dingen gebeuren. Laat het wat meer los.”
Meer lezen
https://www.artsenauto.nl/ik-leef-om-te-werken/
Vooraleer onze collegae zich schuldgevoelens laten aanpraten, misschien toch nuttig om het volledige artikel te lezen : de collega werkt in Nederland( !) en is... twee dagen per week huisarts..
Plaatst een en ander -leven om te werken,huisarts ben je 24/7 enz - toch in een ander daglicht.