De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Professor emeritus Jean-Jacques Amy werd in de jaren tachtig vier keer voorwaardelijk veroordeeld voor het uitvoeren van toen nog illegale abortussen.
“Mijn vader, grootvader, oom en tante waren arts, dus werd ik het ook. De keuze voor gynaecologie gebeurde tijdens mijn stages”, zo zegt professor Amy in Knack. “Eén van die stages was in de Maternité Reine Astrid in Namen, het moederhuis waar Willy Peers werkte, een vandaag legendarische arts als het over de strijd voor abortus ging. Ik heb hem de maand dat ik er werkte niet gezien, want hij was door zijn eigen diensthoofd en de Orde van Geneesheren geschorst omdat hij sterilisaties deed op vraag van vrouwen, iets wat toen niet mocht. Als student leerde ik aan de ULB dat mensen die abortus verrichtten misdadigers waren die medische verwikkelingen veroorzaakten en dus gestraft moesten worden. Dat vrouwen soms geen kind op de wereld willen zetten, speelde niet mee in de discussie.
Ik besliste me te specialiseren in de gynaecologie en de verloskunde, en de stages die ik later nog liep bevestigden mijn keuze. Ik had eerder ontdekt hoe er naar vrouwen gekeken werd. Ik had een gruwelijke scène meegemaakt tijdens een stage in Schaarbeek toen een vrouw na een miskraam – misschien was het spontaan, misschien niet – als uitschot werd behandeld door de jonge chirurg. Zonder enige vorm van pijnstilling schraapte hij met een scherpe curette haar baarmoederholte langdurig en meer dan nodig, om haar te straffen. Ik was onwetend en durfde niet reageren”, aldus de professor in Knack.
Meer lezen