De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Op het jaarlijkse congres van de ASCO is een studie gepresenteerd, waarin is vastgesteld dat pro-inflammatoire voedingsmiddelen correleerden met een significant hoger overlijdensrisico bij patiënten met colonkanker stadium 3.
De vorsers hebben de eetgewoontes tijdens en na de behandeling geëvalueerd bij meer dan 1600 patiënten die deelnamen aan een fase 3-studie.
De resultaten spreken voor zich. Het overlijdensrisico was 87% hoger bij de patiënten die een inflammatoire voeding aten, dan bij de patiënten met de minst inflammatoire voeding. De correlatie is ook vastgesteld bij de patiënten die een ontstekingsremmende behandeling kregen. Dat wijst erop dat je het schadelijke effect van een pro-inflammatoire voeding niet kan uitschakelen met een geneesmiddel.
Voedingsmiddelen met een sterk inflammatoir potentieel zijn frisdrank, wit brood, bewerkt vlees, gefrituurd voedsel en alcohol. Omgekeerd correleren groene groenten, volle granen, noten, vette vis die veel omega 3-vetten bevat, en een mediterrane voeding met een geringere ontstekingsreactie.
Colonkanker is een van de belangrijkste oorzaken van kankersterfte. De studie herinnert eraan dat het niet ophoudt met de behandeling. Ook wat er op het bord ligt, zou belangrijke invloed kunnen hebben op de overleving.
Hier klikken om er meer over te vernemen.