De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Alle bewerkte voedingsmiddelen, snoepgoed, graanproducten, dranken … noem maar op, en tal van geneesmiddelen bevatten kleurstoffen. Een van die kleurstoffen is erytrosine (E127), waarvan de veiligheid herhaaldelijk ter discussie is gesteld. Erytrosine wordt al tientallen jaren gebruikt, maar op grond van een rapport van het Californische agentschap ter bescherming van het milieu (CaIEPA) is die kleurstof sinds kort verboden in de openbare scholen in California.
Volgens het rapport bestaat er een correlatie tussen de consumptie van kleurstoffen in de voeding en het optreden van gedragsstoornissen en meer bepaald ADHD (aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit). Er is echter geen formeel bewijs van een direct oorzakelijk verband geleverd. De studies zouden methodologische zwaktes vertonen (klein aantal deelnemers, geografische diversiteit van de studies en leeftijd van de deelnemers), waardoor het moeilijk is de resultaten ervan te veralgemenen.
Sommige experts zoals kinderarts Lawrence Diller spreken van een “stedelijke legende die maar niet wil verdwijnen”, maar de wetenschappelijke discussie houdt aan. De precieze effecten van die additieven op de gezondheid, met name bij kinderen, zijn nog altijd niet duidelijk. Daarom is hogere waakzaamheid geboden.
Hier klikken om er meer over te vernemen.