De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Als kinderen te veel suiker eten, zal dat langdurige invloed hebben op de gezondheid. En de consumptie van toegevoegde suikers zit nu al boven wat de richtlijnen aanraden.
Volgens een recente publicatie in het tijdschrift Science bestaat er een correlatie tussen vroege inname van toegevoegde suikers en een hoger risico op hypertensie en type 2-diabetes op volwassen leeftijd.
De kindertijd is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de voedselvoorkeuren. Volgens Tadeja Gracner, wetenschapster aan de University of Southern California, leidt een hoge consumptie van suiker vanaf de eerste kinderjaren tot een langdurige voorkeur voor zoete voedingsmiddelen. Dat effect zou levenslang invloed kunnen hebben op de voeding en zou het risico op metabole en cardiovasculaire problemen kunnen verhogen.
Een voeding met veel toegevoegde suikers tijdens de kinderjaren zou het ontstaan van chronische ziektes op volwassen leeftijd in de hand kunnen werken. Zo’n voeding heeft niet alleen metabole effecten, maar zou ook invloed kunnen hebben op de samenstelling van de intestinale microbiota en zou een laaggradige ontsteking kunnen veroorzaken, die zou kunnen meespelen bij de pathogenese van allerhande ziektes.
Om de gezondheid op lange termijn te vrijwaren en het risico op metabole aandoeningen te verlagen, is het dus belangrijk ervoor te zorgen dat jonge kinderen minder suiker eten en een evenwichtige voeding krijgen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.