De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een aantal studies suggereren dat een gezond dieet het risico op dementie kan verminderen, maar een nieuwe studie spreekt dat tegen.
Een nieuwe studie toont aan dat het mediterrane dieet, niet gecorreleerd is met een verminderd risico op dementie. De studie is gepubliceerd in het online nummer van 12 oktober 2022 van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.
"Eerdere studies naar de effecten van voeding op het risico op dementie hadden gemengde resultaten” zegt auteur dr. Isabelle Glans, van de Universiteit van Lund in Zweden. "Hoewel onze studie een mogelijk verband tussen voeding en dementie niet uitsluit, hebben we geen verband gevonden in onze studie, die een lange follow-up periode had, jongere deelnemers omvatte dan sommige andere studies en niet vereiste dat mensen zich herinnerden welk voedsel ze jaren daarvoor regelmatig hadden gegeten."
Voor de studie identificeerden de onderzoekers 28.000 mensen uit Zweden. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 58 jaar en hadden geen dementie aan het begin van de studie. Ze werden gevolgd over een periode van 20 jaar. Tijdens de studie vulden de deelnemers een zevendaags voedingsdagboek in, een gedetailleerde vragenlijst over de voedingsfrequentie en een interview. Aan het eind van de studie werd bij 1.943 mensen, of 6,9%, dementie vastgesteld, waaronder de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie.
De onderzoekers gingen na in hoeverre het dieet van de deelnemers overeenkwam met de conventionele voedingsaanbevelingen en het mediterrane dieet.
Na correctie voor leeftijd, geslacht en opleiding vonden de onderzoekers geen verband tussen het volgen van een conventioneel dieet of het mediterrane dieet en een verminderd risico op dementie.
Glans merkte op dat verder onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen.
https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/5021