De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In een persmededeling waarschuwt dr. Rodrigo Moreno-Reyes, specialist in nucleaire geneeskunde, voor een vaak miskend probleem, dat echter reële gevolgen heeft: jodiumtekort. Jodium is een oligo-element dat noodzakelijk is voor de werking van de schildklier en dus de regeling van het metabolisme, de groei en de ontwikkeling van de hersenen.
Zelfs een matig jodiumtekort kan belangrijke effecten hebben zoals een vergroting van de schildklier (struma), ontstaan van schildkliernoduli en een verminderde productie van schildklierhormonen (hypothyroïdie). In een aantal gevallen treedt hyperthyroïdie op met daardoor vermagering, hartkloppingen en zenuwachtigheid.
Er bestaat gejodeerd zout, maar het zout in industrieel bereide schotels is dat meestal niet. Meer dan de helft van de Europese volwassenen, ook in België, krijgt te weinig jodium. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en ouderen lopen het hoogste risico. “Je moet niet meer zout gaan eten, maar gewoon zout vervangen door gejodeerd zout. Dat is gemakkelijk in de handel te verkrijgen”, aldus dr. Moreno-Reyes.
Om een oplossing te vinden voor dat probleem voor de volksgezondheid heeft het Hôpital Universitaire de Bruxelles een tool ontwikkeld om jodiumtekort te volgen door meting van het thyroglobulinegehalte in het bloed. De test wordt uitgevoerd op enkele druppels gedroogd bloed op filterpapier (zoals bij pasgeborenen). Dat is een eenvoudige, betrouwbare, weinig invasieve test om jodiumtekort te volgen, met name bij zwangere vrouwen. Aan het Erasmusziekenhuis loopt momenteel een verkennend onderzoek in samenwerking met de gynaecologen en vroedvrouwen. Het onderzoek zou kunnen worden uitgebreid naar andere Europese landen.
Dr. Moreno-Reyes roept de overheden actie te ondernemen. Hij raadt aan het gebruik van gejodeerd zout verplicht te maken bij de fabricatie van voedselproducten, preventief het jodiumgehalte te monitoren en de mensen, zorgverstrekkers en de agroalimentaire industrie meer informatie ter zake te geven. “Anno 2025 is het onaanvaardbaar dat zwangere vrouwen en pasgeborenen in ontwikkelde landen nog risico lopen op jodiumtekort met alle gevolgen van dien”, concludeert hij.
Hier klikken om er meer over te vernemen.