De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Onderzoeken uitgevoerd in Japan bij kinderen van 4 tot 5 jaar leren dat kindermishandeling de veroudering van de cellen versnelt en negatieve invloed heeft op de tijd dat het kind naar de ogen van andere mensen kijkt.
De vorsers hebben 36 Japanse kinderen van vier tot vijf jaar die het slachtoffer zijn geweest van ernstige kindermishandeling, vergeleken met 60 kinderen met een typische ontwikkeling.
De vorsers hebben de biologische leeftijd bepaald met de ‘Pediatric-Buccal-Epigenetic clock’, die DNA-methyleringssignaturen meet op cellen die met een wisser worden afgenomen van het wangslijmvlies. De tijd dat de kinderen naar de ogen keken, werd gemeten op videobeelden. Kindermishandeling correleerde met een significant snellere biologische veroudering. Die kinderen keken ook minder lang naar de ogen van andere mensen, een sleutelelement van de sociale aandacht.
Die twee factoren, snellere veroudering van de cellen en korter oogcontact, correleerden beide met hogere scores bij evaluatie van emotionele en gedragsproblemen.
Die biologische en sociale afwijkingen kunnen dus met objectieve tests worden aangetoond. De auteurs pleiten dan ook voor een vroege interventie met het oog op een gerichte begeleiding van kinderen die het slachtoffer zijn geweest van kindermishandeling, en preventie van ernstigere problemen tijdens de adolescentie en op volwassen leeftijd.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.