De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Resistentie tegen antibiotica wordt wereldwijd een alsmaar groter probleem voor de volksgezondheid en heeft in 2021 meer dan 1,1 miljoen dodelijke slachtoffers gemaakt. Tegen 2050 zal dat cijfer allicht tijgen tot bijna 2 miljoen per jaar. De belangrijkste oorzaak daarvan is overmatig gebruik van antibiotica bij de mens en bij dieren. Volgens een recente studie speelt ook de klimaatverandering daarin mee.
Na analyse van 32 miljoen biologische stalen tussen 1999 en 2022 afgenomen in 101 landen hebben de vorsers de evolutie van de resistentie van zes pathogene bacteriën in een model gegoten met verschillende sociaaleconomische en klimaatscenario’s. Volgens dat model zou een opwarming van de aarde met 4-5 °C de resistentie tegen antibiotica tegen 2050 met 2,4% kunnen doen stijgen, en dat effect zal nog groter zijn in landen met een laag (stijging met 3,3%) of een intermediair inkomen (stijging met 4,1%).
De vorsers hebben ook meerdere factoren ontdekt die die stijging kunnen afremmen: een universele toegang tot drinkbaar water, een verbetering van de infrastructuren voor gezondheidszorg en een bredere vaccinatie. Die maatregelen kunnen de prevalentie van resistentie tegen antibiotica met 5,1% doen dalen, dus meer dan louter een vermindering van het gebruik van antibiotica bij de mens (daling met 2,1%).
Volgens de auteurs “getuigt dat van het belang van duurzame ontwikkelingsstrategieën, de beste manier om landen met een laag of intermediair inkomen te helpen de tweevoudige uitdaging, namelijk de klimaatverandering en resistentie tegen antimicrobiële middelen, tegen te gaan’.
Hier klikken om er meer over te vernemen.