De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een prospectieve studie heeft de invloed van gebruik van kunstmatige en natuurlijke zoetstoffen die geen of maar weinig calorieën leveren, op de cognitieve gezondheid geëvalueerd bij 12 772 volwassenen tijdens een mediane follow-up van 8 jaar. De proefpersonen hebben om de 4 jaar gestandaardiseerde cognitieve tests ondergaan en hebben via een gevalideerde vragenlijst over de voeding informatie gegeven over het gebruik van zeven zoetstoffen, namelijk aspartaam, sacharine, acesulfaam-K, sorbitol, xylitol, erytritol en tagatose.
De deelnemers werden naargelang van hun dagelijkse gebruik van zoetstoffen in drie groepen ingedeeld: van gemiddeld 20 mg/d (laagste tertiel) tot 191 mg/d (hoogste tertiel). Na correctie voor vertekenende factoren correleerde het middelste tertiel met een 35% en het hoogste tertiel met een 62% snellere achteruitgang van de cognitieve functies, wat overeenstemde met een extra cognitieve veroudering van naar schatting 1,3 tot 1,6 jaar. Het middelste en het hoogste tertiel correleerden met een respectievelijk 110% en 173% snellere verslechtering van de verbale vloeiendheid.
De correlaties waren bijzonder sterk bij de deelnemers jonger dan 60 jaar en de patiënten met diabetes, vooral wat de verslechtering van het geheugen betreft.
Die correlaties werden teruggevonden voor alle zoetstoffen behalve voor tagatose, de enige natuurlijke zoetstof die werd geanalyseerd.
Hier klikken om er meer over te vernemen.