De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een laaggradige ontsteking of sluimerende chronische ontsteking is een van de gevolgen van overgewicht.
De aandoening leidt tot een verlies aan functionaliteit van vele hormonen of moleculen die betrokken zijn bij de vetopslag. Het verhoogt bijvoorbeeld de eetlust door de goede werking van leptine en serotonine te verhinderen en het vertraagt de lipolyse door de concentratie noradrenaline in de adipocyten te verlagen. Het wijzigt ook de biochemische structuur van insuline, waardoor het disfunctioneert.
Het is dan ook belangrijk om iets te doen aan deze sluimerende ontsteking waarvoor geen precieze biomarkers zijn. Eén suggestie is om ontstekingsbevorderende vetten zoals verzadigde vetten en transvetten te vermijden. De consumptie van rood vlees en vleeswaren moet worden beperkt. Anderzijds moet de consumptie van ontstekingsremmende voedingsmiddelen worden verhoogd: middelen rijk aan omega-3, noten, aan polyfenolen zoals quercetine of anthocyanen of kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen: kurkuma, gember, kaneel. De darmmicrobiota lijkt ook een belangrijke rol te spelen bij deze ontstekingstoestand.
Meer lezen in Tempo Medical:
https://en.calameo.com/read/0012252969a3f89b75bdb?authid=JcbUm6Ko2ChR