35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Lopen mensen die bittere smaken zeer goed proeven, gezondheidsrisico’s?

Erg gevoelig zijn voor bittere smaken is niet zomaar een gustatieve gril. Die gevoeligheid, die gerelateerd is aan het TAS2R38-genotype, zou invloed kunnen hebben op het eetgedrag en zou kunnen correleren met bepaalde aandoeningen.

TAS2R38 (taste receptor 2 member 38) is een receptor voor bittere smaken, die wordt gecodeerd door het TAS2R38-gen. Verschillende genotypes van dat gen correleren met het vermogen om bepaalde bittere stoffen te proeven die voorkomen in broccoli, pompelmoes en mierikswortel. Mensen die homozygoot zijn voor die allelen (“superproevers” genoemd), vinden die voedingsmiddelen bijzonder bitter en zullen ze dan ook mijden.

Voor hun studie zijn de vorsers uitgegaan van de gegevens van de UK Biobank (bijna 500 000 deelnemers). Ze hebben daarbij vastgesteld dat die mensen over het algemeen minder alcohol dronken en minder mierikswortel en pompelmoes aten en een voorkeur hadden voor voedingsmiddelen zoals komkommer, meloen en thee.

De gevolgen van dat smaakprofiel blijven niet beperkt tot wat er op het bord ligt. De vorsers hebben ook een correlatie gevonden tussen het TAS2R38-genotype en bepaalde ziektes en meer bepaald bipolaire stoornis en chronisch nierlijden. Een van de verklaringen daarvoor is een hogere gevoeligheid voor zout. Mensen die bittere smaken bijzonder goed proeven, doen wel minder zout in hun eten, maar voelen zich eigenaardig genoeg meer aangetrokken tot matig gezouten eetwaren. Dat zou over verloop van tijd kunnen uitmonden in een hogere natriumconsumptie.

Omgekeerd blijkt het gen de darmen te beschermen. Bij de proefpersonen met bepaalde varianten van het TAS2R38-gen zijn hogere hoeveelheden Parabacteroides gemeten, een bacterie in het microbioom die correleert met een betere gezondheid van het spijsverteringskanaal en minder ontsteking.

De mechanismen die ten grondslag liggen aan de correlatie met psychiatrische problemen, moeten nog worden opgehelderd. De studie leert alvast dat onze smaakvoorkeuren, die worden bepaald door genen die we hebben overgeërfd van onze voorouders, een bredere weerslag hebben dat wat we altijd hebben gedacht.

Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up