De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Het uitzonderlijke geval van de 71-jarige Loreen Willenberg, die erin geslaagd is haar hiv-infectie onder controle te brengen zonder antiretrovirale behandeling, boeit de wetenschappelijke gemeenschap opnieuw.
Hoewel ze recentelijk een intensieve immunotherapie heeft gekregen voor behandeling van long- en hersenkanker, is geen teken van virale rebound gedetecteerd. Dat treedt de hypothese van een duurzame functionele genezing bij.
De diagnose van hiv-infectie is gesteld in 1992. Sinds meer dan 25 jaar heeft ze geen aanwijzingen van vermenigvuldiging van het virus vertoond. Bij analyse zijn enkel gebrekkige fragmenten van het virus teruggevonden, wat wees op een volledige uitschakeling van de actieve reservoirs. Die hypothese was echter moeilijk te bewijzen … tot het moment dat een kankertherapie werd gestart met Keytruda en Adagrasib. Hoewel die geneesmiddelen intense invloed op de immuunrespons hebben, hebben de vorsers geen tekenen van heractivering van het virus gevonden. Volgens hen is dat een klinische “stresstest”, die bevestigt dat er geen hiv meer in het lichaam zit.
De casus is gepresenteerd op het IAS Conference on HIV Science in Kigali.
Die observatie voedt de hoop op een genezing zonder transplantatie bij het zeer kleine aantal “eliteresponders”. Buiten een andere casus in Argentinië is er geen enkel ander geval bekend van uitschakeling van het virus zonder antiretrovirale behandeling na een immunosuppressieve behandeling.
Loreen Willenberg heeft altijd geweigerd voor het voetlicht te komen, maar heeft zich nu toch bereid verklaard een boodschap van hoop te geven voor de miljoenen hiv-dragers.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen