De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Moet je vetarme melk, yoghurt en kaas gebruiken om je hart te beschermen? Dat advies vind je altijd terug in richtlijnen voor een gezonde voeding, maar in feite is dat weinig wetenschappelijk onderbouwd.
Een internationaal panel van voedingsspecialisten heeft dat grondig uitgespit en is daarbij tot de conclusie gekomen dat er wat het cardiovasculaire risico betreft, geen significant verschil is tussen magere en gewone zuivelproducten.
De vorsers hebben de bestaande studies over de effecten van zuivelproducten volgens hun vetgehalte tegen het licht gehouden. Of het nu ging om magere dan wel volle melk, yoghurt en kaas, die bleken geen positieve noch negatieve effecten te hebben op de gezondheid van het hart- en vaatstelsel. Algemeen wordt aangenomen dat volle zuivelproducten te mijden zijn omdat ze veel verzadigde vetten bevatten, maar die studie spreekt dat dus tegen.
Zuivelproducten leveren bovendien veel minder verzadigde vetten dan sterk bewerkte voedingsmiddelen en vettig vlees. Het zou dus beter zijn meer te pleiten voor een geringere consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, want die verhogen het cardiovasculaire risico wel.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.