De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Mensen die een hoofd- en halskanker overleven, kunnen toch nog de bijwerkingen van de behandelingen voelen. In een studie bleken veel patiënten na radiotherapie belangrijke lichamelijke en psychische gevolgen te vertonen. En toch worden die patiënten niet opgenomen in een echt programma voor posttherapeutische follow-up.
De vorsers hebben tussen 2013 en 2023 een enquête uitgevoerd bij 317 patiënten die een hoofd- en halskanker hadden overleefd. De resultaten zijn zorgwekkend: meer dan 70% van de respondenten heeft aangegeven dat tijdens de behandeling geen rekening werd gehouden met hun geestelijke gezondheid, en slechts 28% heeft verklaard dat ze informatie hadden gekregen over de zorg bij “overleving”. Eén op de zes patiënten vertoonde evenwel nog tekenen van depressie, 40% klaagde van persisterende xerostomie en bijna een kwart van slikproblemen, smaakstoornissen en tandproblemen.
Dat wijst erop dat de gezondheidswerkers tijdens de follow-up enkel kijken naar de kanker en niet of minder naar de preventieve en psychosociale dimensies van het zorgtraject. Daartegenover staat dat de patiënten nu alsmaar langer leven na hun kanker en dat hun noden evolueren.
Daarom zijn de vorsers een gepersonaliseerd consultatieprogramma opgestart voor patiënten met een kanker in het neus-keel-oorgebied in de dienst radiotherapie zelf. Daarbij zal onder meer worden gezorgd voor een vlottere toegang tot psychologen en gespecialiseerde ondersteunende zorg teneinde de fase na de kanker niet meer te dissociëren van de rest van het therapeutische traject. Ook loopt een verkennende studie met cognitieve en gedragstherapie voor begeleiding van de patiënten tijdens en na de radiotherapie. Die therapie is specifiek gericht op pijn, angst en depressie.
Hier klikken om er meer over te vernemen.