De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Ik maak mij zorgen over het domino-effect als een grote groep solo-artsen straks met pensioen gaat”, Dat zegt dr. Jeroen van den Brandt, huisarts en voorzitter van Domus Medica in De Standaard.
“Dat zet een nog grotere druk op de andere huisartsen die nu al op hun tandvlees zitten en soms tegen een burn-out aan zitten.”
“De sterkte van de Vlaamse huisartsen is hun nabijheid, hun ondernemende ziel. In Nederland krijgen huisartsen een vaste vergoeding en mogen ze stoppen om halfvijf, maar ik vind dat harder werken gerust beloond mag worden.”
“De coronacrisis heeft veel artsen de ogen geopend. Velen hebben hun maatschappijbewuste bril bovengehaald. De vaccinatiecentra, de testcentra, de lokale crisiscellen ... In Nederland is dat allemaal uitgerold vanuit de gemeentelijke gezondheidsdiensten, in Vlaanderen kwam dat meer van onderuit. Ook dankzij alle lokale vrijwilligers. De Vlaamse “plantrekkerij” heeft goed gewerkt.”
“Maar daar mag het nu niet stoppen. Tijdens de coronaperiode hebben we onze krachten getoond in de acute, reactieve zorg. We moeten nu ook proactief durven te werken. Het probleem is dat we nu alleen zorg geven aan de mensen die zelf bij ons aankloppen. Maar sommige mensen blijven daardoor onder de radar. Hoe kunnen we ook hun betere zorg geven? In die zin is een huisarts bijna een schaapherder die moet nadenken over zijn hele kudde.”
Meer lezen
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230205_97859754
in de newdeal wordt harder werken ( savonds en in het weekend op wachtpost ) niet beloond ,eerder het tegendeel is waar .
het sociale ondernemerschap van de eerste lijn wordt meer en meer gesubsidieerde ambtenarij en regelneverij waarop steeds meer collega's afhaken ??
Mij lijkt de bezorgdheid van de voorzitter niet oprecht. Domus medica heeft veel geld ontvangen van onze minister. Het Nederlands beleid wordt nu door een Nederlandse voorzitter naar Belgie gehaald. De oudere soloarts is nooit één van zijn bezorgdheden geweest. De gemakkelijke zaken worden goed betaald uitbesteed aan de apothekers (machtige lobby met veel politieke ondersteuning). De toekomstige huisarts zal de pastoor van de gezondheid zijn. Maar ja voor wat hoort wat niet waar voorzitter?