De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Dit is een ode aan mijn huisarts. En aan huisartsen in het algemeen”, zo schrijft Jan Keppel Hesselink, arts, farmacoloog en medisch bioloog in Medisch Contact.
“Ik kom binnen, ze kent me bij mijn naam, ze heeft mijn moeder nog behandeld. Ze begroet me amicaal. Heel kort brengt ze een gezamenlijke herinnering aan haar op. Hoe bijzonder ze was. Dat maakt meteen dat het samenzijn met mijn huisarts een intense ervaring wordt. Dan vraagt ze hoe het gaat en geeft ruimte zodat ik wat kan vertellen over mijn passie van het moment. Het ontwikkelen van een nieuwe epidermale formulering met fenytoïne tegen neuropathische pijnen. Daarna gaan we over naar de reden van mijn komst. Ondanks dat ze achter de computer zit en typt, geeft ze me het gevoel dat ze geheel present is bij het aanhoren van mijn verhaal. Ze neemt tijd voor mijn verhaal. Ze doet het lichamelijk onderzoek. Samen bespreken we de volgende stappen. Binnen tien minuten sta ik weer buiten. Met een goed gevoel. Ik had zelfs nog tijd om te zeggen hoe fantastisch ik het vind dat ze na zo lang huisarts in Zeist te zijn nog zo fris, adequaat en rustig is tijdens een consult. Het raakt me, om die toewijding te ervaren. Ik kreeg zelfs tranen in de ogen toen ik haar die feedback gaf. Wat een fantastisch mens.”
Meer lezen
https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/mijn-huisarts-is-een-engel.htm
Inderdaad collega, ik kreeg zelfs tranen van ontroering toen ik uw tekstje las. Het is niet evident, zeker niet in deze hectische tijden, om een normaal gedrag als arts aan de dag te leggen. Als psychiater ontvang ik natuurlijk ook collega's die hierrond worstelen en dat kan enkel 's avonds heel laat, vooral door Covid. De uitputting en de teleurstelling rond hoe ze maar kunnen werken in de huidige omstandigheden speelt hen parten. Slaapstoornissen,angsten,overmatig alcoholgebruik, depressiviteit en relatiemoeilijkheden komen het meest voor. Door de hoge werkdruk is er geen 'plaats' voor verlof of 'me-time'.
Van andere cliënten hoor ik dan dat ze niet durven bellen naar hun huisarts omdat 'die toch geen tijd heeft nu' of omdat 'hun probleem minder ernstig is dan Covid'.
Inderdaad ontroerend...!
Ik besteed 30 minuten aan een consult als huisarts en moet mij hierbij(als nog) haasten: 'Verwelkoming, administratie, vriendelijke babbel, anamnese en verhaal van de klacht, klinisch onderzoek, administratieve afhandeling met invullen dossier + medicatie + nodige attesten (werkonbekwaamheid en/of verwijzing specialist en/of aanvraag medische beeldvorming...etc), afhandeling met betalen van het consult en beëindigen van het consult (Patient laten vertrekken/afscheid)
IK begrijp niet hoe u ...(u schrijft): "Binnen tien minuten sta ik weer buiten".... Wellicht kunnen alleen 'ENGELEN' dit?