De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Tot 40% van de mensen die tijdens het weekend op de spoed aankomen, zouden met hun zorgvraag ook bij de huisarts terechtkunnen.
Doctoraatsstudent Stefan Morreel (UAntwerpen) onderzocht of een triagesysteem met een verpleger kan helpen om mensen wiens zorgnood minder urgent of risicovol is, toch naar de huisarts toe te leiden.
Bij ziekte buiten de kantooruren kunnen patiënten ofwel bij de eerstelijnshulp, zoals een huisarts, terecht, ofwel kunnen ze naar de spoeddienst van een ziekenhuis. Dat er verhoudingsgewijs te veel mensen met minder urgente of mildere klachten op de spoed aankomen, is een gekend probleem. Het maakt dat de wachttijden voor zij die wel urgente klachten hebben, oplopen.
Stefan Morreel, huisarts en doctoraatsstudent bij de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van UAntwerpen, onderzocht of een nieuw systeem kan worden geïntroduceerd, waarbij een verpleegkundige op de spoed de patiënt kort onderzoekt en hem of haar alsnog naar de huisarts verwijst. Het project werd positief beoordeeld: er konden wel degelijk mensen naar de huisarts worden toegeleid, al zijn er ook verschillende barrières.
Bij triage onderzoekt een verpleegkundige op de spoed de patiënt heel snel, om hem of haar eventueel alsnog naar de huisarts te verwijzen.
“We ontdekten dat we met een eenvoudig toepasbaar instrument, waarbij de risico’s erg beperkt zijn, 13% van de spoedpatiënten konden adviseren om naar de huisarts te gaan”, vertelt Morreel. Driekwart van de geadviseerde patiënten ging ook op dat voorstel in, wat volgens de genuanceerde antwoorden van Morreel nog steeds een stuk minder is dan het potentieel. Bovendien is er ook een verschil in kostprijs. Daarnaast waren de onderzochte verpleegkundigen in regel enthousiast over deze nieuwe aanpak, voor hen was dit een appreciatie van hun expertise.
“De totale kosten stijgen lichtjes met het door ons onderzochte triagesysteem”, zegt hij. Dat verschil zit hem vooral in de kosten voor de overheid. “Die namen toe, maar de patiënt zelf is iets goedkoper af.”
Tenslotte noemt hij ook het tekort aan huisartsen als belangrijke barrière. “Het tekort aan huisartsen is ook een probleem in ons zorgsysteem, waardoor deze niet altijd enthousiast zijn om ook nog eens extra patiënten te zien. Zeker ‘s nachts zorgt dit wel eens voor problemen.”
Over het algemeen werd de interventie van de TRIAGE-studie positief beoordeeld, omdat ze patiënten helpt bij het kiezen van de meest geschikte zorgverlener, al kunnen de methodologische beperkingen en de lage efficiëntie niet worden genegeerd. Voor verdere implementatie is volgens Morreel een integrale aanpak nodig, waar zelftriage en telefonische triage deel van uitmaken.
idem tijdens de week ook...Wat doet een patient die een wespesteek heeft op zijn onderste lip als hij via de web een afspraak krijgt bij zijn dokterspraktijk volgende week donserdag...