De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Er wordt al jaren gediscussieerd over de vraag of er een verplichte pensioenleeftijd voor artsen moet komen”, aldus dr. Anthony DeMaria, University of California.
“Er wordt al jaren gediscussieerd over de vraag of er een verplichte pensioenleeftijd voor artsen moet komen”, aldus dr. Anthony DeMaria, University of California, San Diego in Structural Heart. “De controverse is opnieuw op de voorgrond getreden met het artikel in de New York Times van collega en cardioloog Sandeep Juahar getiteld “How Would You Feel About a 100-Year-Old Doctor?”Een vluchtige zoektocht op Google en zelfs PubMed laat een aanzienlijk aantal artikelen over dit onderwerp zien. Het is dan ook geen verrassing dat de kwestie van verplichte pensionering zeer complex is, met zowel argumenten voor als tegen en sterke gevoelens voor en tegen. Acties van de AMA Council on Medical Education en Stanford University met betrekking tot de leeftijd, gezondheidsstatus en competentie van artsen zijn bijvoorbeeld herzien. Gezien de ernst en complexiteit van het concept, zou het onmogelijk zijn om het recht te doen in een bladzijde In plaats daarvan zal ik in het volgende proberen enkele van de meest in het oog springende factoren te beschrijven die van invloed zijn op elke overweging om privileges te beperken of pensionering verplicht te stellen naarmate artsen ouder worden.
Gedwongen pensionering zou een grote impact hebben op het medisch personeel; het effect zou variëren met de leeftijd. Als de pensionering van artsen op dezelfde leeftijd als die van piloten verplicht zou worden gesteld, zou het bestaande personeelsbestand met ongeveer 25% afnemen.
Hoewel het verplicht stellen van medische en neurocognitieve tests een mogelijke aanpak is om te beschermen tegen leeftijdsgebonden artsen, heeft deze tactiek meerdere problemen. Als de tests alleen op bepaalde leeftijdsgroepen worden toegepast, is het niet duidelijk of ze voldoen aan de wetgeving voor leeftijdsdiscriminatie. Bovendien zijn de criteria voor voldoende/onvoldoende prestaties op dergelijke tests niet gedefinieerd.
Meer lezen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10236877/
nog wat minder geneesheren en het is de oude garde die als enkeling soms nog een solo praktijk heeft. Willen wij de medische wereld echt volledig op apegapen zetten. Eerst voert men een ingangsexamen in dat discriminerend is want zij die een voorbereidend jaar kunnen ophoesten kunnen verder. Vervolgens gaan we discrimineren op leeftijd en soms zo de ervaring en knowhow buiten zetten. We hebben ook al de bijscholingen die enkel nog in de advocatuur ook aanwezig is. Tot hoever wil men de medische sector inkrimpen ?