De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In geen enkele andere Vlaamse provincie zijn zoveel huisartsen niet geconventioneerd als in Antwerpen. Vooral in de Kempen ligt het aantal geconventioneerde artsen laag, aldus De Gazet van Antwerpen.
CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten had vorig jaar aangekaart dat in twaalf Kempense gemeenten een ernstig tekort heerst aan huisartsen. Voor heel de provincie bleken 20 van de 69 gemeenten ‘huisartsarm’. “Mensen uit de regio Turnhout spraken er mij daarna op aan dat er nog een ander probleem is: dat van die weinige artsen een groot aantal niet-geconventioneerd is. En dus iets duurder. Dat is spijtig. Het is niet gunstig voor de minder gefortuneerde patiënten en voor het basisrecht op gezondheidszorg. Als nabijheidspartij eisen wij met CD&V dat iedereen toegang heeft tot betaalbare zorg in de eigen regio.”
Verherstraeten ziet één mogelijke verklaring voor het tekort aan huisartsen in de streek: “Mogelijk steken daar meer artsen de grens over naar Nederland, omdat dokters daar een goed werkstatuut hebben.” Hij wil niemand met de vinger wijzen. “We moeten ervoor zorgen dat meer artsen zich in de Noorderkempen vestigen en stimuleren dat ze zich conventioneren. Doordat er minder concurrentie is, zal de wil om zich te conventioneren kleiner zijn. Een extra financiële ondersteuning is aangewezen, maar dat kost geld, ja”, zo zegt hij in De Gazet van Antwerpen.
Meer lezen
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230223_92888858
Toen ik van 1 euro remgeld 5 euro remgeld maakte (voor de verhoogde tegemoetkomingen) en van 4 naar 8 voor de anderen, de huisbezoeken 50 ipv 43, heeft daar quasi geen enkele patiënt over geklaagd, er is er ook geen enkele weggegaan, ze willen allemaal blijven komen, en er staan er alle dagen nieuwe aan te schuiven. Wie was er aan het klagen dat de rem te laag geworden is?
En die enkele euro's extra, compenseren ruimschoots de sociale vergoeding/chantage die tegenover conventionering staat. De patiënt krijgt er tenslotte kwaliteit voor en heel wat uren telefoons, administratie, maar vooral toewijding, de zorgen wanneer je een palliatieve patiënt begeleidt, navorming, besparing in de onnodige medicatie die niet aangekocht dient te worden, de operatie die niet hoeft, in de onnodige extra consulten die bespaard worden door goede educatie, de vele vragen die op één consultje geadresseerd worden, en misschien nog belangrijkst: de 'intensiteit' tijdens dit hele consult, dit is een onvolledig lijstje.
Ik denk niet dat de rem voor de patiënt de huisarts is met zijn 1 euro, en ook niet de gedeconventioneerde huisarts die enkele luttele euro's meer vraagt. Kijk eerder eens naar wat het remgeld van de kine is, van labotesten, van medicatie bij de apotheek, een paar steunzolen, de kosten van arbeidsongeschiktheid, etc. De politiek moet het niet in de remgelden van de gedeconventioneerde huisarts gaan zoeken hoor, dat vind ik dan goedkoop en ondoordacht.
En die enkele euro's extra, ja die maken als huisarts dan misschien wel een beetje verschil. Alternatief is de patiënt voor elk voorschriftje en bloeddrukmetingkje op consult laten terugkomen, dat rendeert wellicht nog veel beter vanuit het financieel perspectief van de huisarts. Ik heb zo mijn redenen om te deconventioneren zonder te overdrijven, en ik begrijp eigenlijk niet goed dat we niet met meer zijn op dit ogenblik in dit systeem. Maar anderzijds, heel veel verder springt een huisartsenpraktijk ook niet met die enkele euro's extra hoor, maar het voelt alvast als een eerlijker compensatie.