De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In een gerandomiseerde klinische studie was de incidentie van onttrekkingsdelirium (Pediatric Anesthesia Emergence Delirium, PAED) significant lager na aanpassing van de anesthesie op geleide van een elektro-encefalogram (eeg). Een onttrekkingsdelirium is een tijdelijke toestand van een gewijzigd bewustzijn en gedrag die zich kan voordoen als een kind wakker wordt van een algemene anesthesie. Dat is een frequente complicatie, die in de hand wordt gewerkt door toediening van een te hoge hoeveelheid vluchtige anesthetica en meer bepaald sevofluraan.
De studie is uitgevoerd in Japan bij 177 kinderen van 1 tot 6 jaar en heeft sevofluraan in een standaarddosering (minimale alveolaire concentratie, MAC, van 1,0) vergeleken met een dosering volgens het eeg. De frequentie van PAED was 14% lager in de eeg-groep (21% versus 35%) en de toegediende hoeveelheid sevofluraan was gemiddeld 1,4 MAC-uren lager. De kinderen van de eeg-groep zijn sneller wakker geworden (gemiddeld 21 minuten sneller) en hebben de verkoeverkamer sneller kunnen verlaten (gemiddeld 16,5 minuten sneller).
Dat wijst er dus op dat kinderen bij toepassing van de huidige anesthesieprotocollen voor kinderen misschien hogere doseringen krijgen dan nodig, zonder extra voordelen inzake veiligheid.
Met een eeg verbetert niet alleen het postoperatieve comfort van de kinderen en hebben ze ook minder zorg nodig in de verkoeverkamer.
Hier klikken om er meer over te vernemen.