De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie die is gepresenteerd op het congres ENDO 2025 zouden 80-plussers na een fractuur een behandeling voor osteoporose moeten krijgen om latere complicaties te voorkomen.
Uitgaande van TriNetX, een gegevensbank bestemd voor researchers, hebben de vorsers de dossiers doorgenomen van 88 676 patiënten van 80 jaar of ouder die een broosheidsfractuur als gevolg van osteoporose hadden opgelopen. Ze hebben de patiënten in twee groepen ingedeeld: 44 338 patiënten hadden een behandeling gekregen (bisfosfonaat, denosumab, raloxifen of teriparatide) en de andere 44 338 patiënten hadden geen specifieke behandeling voor osteoporose gekregen.
Alle patiënten werden na de fractuur gedurende vijf jaar gevolgd. De vorsers hebben bij hun analyses rekening gehouden met allerhande comorbiditeiten (hypertensie, diabetes, ischemisch hartlijden, obesitas, hartfalen, CVA, COPD, chronische nierinsufficiëntie, dyslipidemie, reumatoïde artritis, kanker, vitamine D-tekort).
De incidentie van ziekenhuisopname en de totale sterfte ongeacht de doodsoorzaak waren lager in de behandelingsgroep dan in de controlegroep.
Volgens dr. Flocco is het dus belangrijk hoogbejaarde patiënten niet uit te sluiten van behandeling.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.