De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Bijna 80 procent van de Belgen tussen 3 en 64 jaar haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor calcium niet. Dat is dramatisch, zo staat te lezen in Knack.
“Osteoporose is een frequente ziekte die alleen maar zal toenemen bij de ouder wordende bevolking”, zegt geriater Michaël Laurent van het Imeldaziekenhuis. “In België zijn er bij 50-plussers nu al naar schatting zo’n 100.000 breuken per jaar door osteoporose. Dat zijn er bijna 275 per dag. Verwacht wordt dat dat aantal door de vergrijzing tegen 2034 nog zal oplopen naar 340 per dag. Ofwel moeten we dringend meer chirurgen opleiden om al die breuken te opereren, ofwel moeten we zorgen dat het zover niet komt.”
“De meeste breuken treden op aan de schouder, bovenarm, pols, wervels, dijbeen en de heup. Die laatste staat inderdaad bekend als “het hartinfarct van de osteoporose”. De gevolgen van zo’n heupbreuk op lange termijn zijn niet min. Zo’n 80 procent van de patiënten die de heup breken, hebben het een jaar later nog steeds moeilijk met dagelijkse activiteiten”, zo zegt dr. Laurent.
Meer lezen
Osteoporose kan betrouwbaar en vlot worden ontdekt door middel van een DEXA-botdensitometrie, beschikbaar op Radiologie.
Het onderzoek (ongeveer 50-60€) wordt bij vrouwen alle 5j terugbetaald door het Ziekenfonds. Pijnloos, en snel onderzoek, waarbij nauwelijks röntgenstraling nodig is.
Best is een eerste meting rond de menopauze, want 1/3 van de dames heeft dàn al osteopenie, een voorloper van de ernstigere vorm van osteoporose.
Deze eenvoudige techniek, die al 30 jaar bestaat, wordt veel te weinig gebruikt.
Een heupbreuk door osteopose op 70 jaar is ernstig. Meer dan 30% overlijdt door de complicaties daarvan.
Meestal was dit te vermijden, door een eenvoudige DEXA-botdensitometrie op 50 jaar te laten uitvoeren.
Duurt 15 minuten ...
Francis CUIGNIEZ, Radioloog.