De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een monumentale studie schetst de evolutie van infectieziekten over tienduizenden jaren.
Het onderzoek is uitgevoerd onder de leiding van professor Eske Willerslev (Universiteit van Kopenhagen en Universiteit van Cambridge) en is gebaseerd op analyse van oud DNA afkomstig van meer dan 1300 prehistorische mensen in Eurazië. Een aantal stalen was 37 000 jaar oud.
De vorsers hebben genetische sporen van 214 pathogenen ontdekt. Zoönotische pathogenen werden pas gedetecteerd ongeveer 6500 jaar geleden en hebben een piek bereikt ongeveer 5000 jaar geleden. Dat viel samen met belangrijke omwentelingen: domesticatie van vee, sedentarisatie en massale migratie van herders van de Pontisch-Kaspische steppen. Het nauwe contact met huisdieren heeft blijkbaar langdurige invloed gehad op de gezondheid van de mens.
Die pathogenen hebben niet alleen infecties veroorzaakt, maar zouden ook hebben bijgedragen tot een decimering van de bevolking, volksverhuizingen en genetische aanpassingen over verloop van duizenden jaren. Die ontdekkingen zijn niet alleen historisch interessant, maar zouden volgens de vorsers ook kunnen helpen bij de ontwikkeling van vaccins tegen pathogenen die gemakkelijk mutaties ontwikkelen.
Een beter inzicht in de historiek van zoönotische pathogenen zou ook kunnen helpen te anticiperen op latere infecties. Nieuwe ziektes blijken immers nog altijd hun oorsprong te vinden in het dierenrijk.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.