De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Zou je de ziekte van Parkinson kunnen opsporen met een eenvoudig oogonderzoek? Vorsers hebben ontdekt dat het netvlies van patiënten met die neurodegeneratieve aandoening een specifieke elektrische signatuur vertoont die met een niet-invasieve techniek kan worden gedetecteerd.
Met die visuele marker zou je de ziekte veel vroeger kunnen opsporen, als de dopaminerge neuronen nog niet massaal vernietigd zijn, wat de therapeutische perspectieven alleen maar ten goede kan komen.
De groep onder leiding van professor Martin Lévesque heeft een studie uitgevoerd bij twintig patiënten bij wie recentelijk een diagnose van parkinson was gesteld, en twintig gezonde mensen. Met elektroretinografie (een techniek die de respons van het netvlies op verschillende lichtprikkels meet) hebben de vorsers duidelijke verschillen tussen de twee groepen vastgesteld. Die techniek is ook gevalideerd in een muizenmodel van de ziekte van Parkinson. Het zou dus weleens een betrouwbare detectiemethode kunnen worden.
Het netvlies is een directe uitbreiding van het centrale zenuwstelsel en leent zich dan ook uitstekend om de eerste tekenen van disfunctie van de hersenen op niet-invasieve wijze op te sporen.
Vaak wordt de diagnose van parkinson pas in een laat stadium gesteld, als er al motorische symptomen zijn, in een stadium dus dat de neuronen al onherstelbaar beschadigd zijn. Mochten we erin slagen de diagnose vroeger te stellen, zouden we sneller gerichte interventies kunnen starten en zouden we ook beter de ziekteprogressie en de werkzaamheid van de behandeling kunnen volgen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.